Putin: Naši vojaki se borijo, da bo kot leta 1945 zmaga naša

Svet 08. Maj. 202215:473 komentarji
Delite:
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ob 77. obletnici poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni čestital voditeljem več nekdanjih sovjetskih republik in proruskim separatističnih regij na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo "tako kot leta 1945 zmaga naša" tudi v operaciji v Ukrajini.

“Danes se naši vojaki, tako kot njihovi predniki, borijo drug ob drugem za osvoboditev svoje domovine izpod nacistične umazanije z zaupanjem, da bo tako kot leta 1945 zmaga naša,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je februarja poslal rusko vojsko v Ukrajino na “posebno operacijo za demilitarizacijo in denacifikacijo” te nekdanje sovjetske republike.

“Danes je naša skupna dolžnost, da preprečimo preporod nacizma, ki je povzročil toliko trpljenja različnim narodom,” je dodal. Večkrat je izpostavil zasluge ne le vojakov ampak tudi civilistov na “domači fronti, ki so razbili nacizem za ceno neštetih žrtev”.

“Žal danes nacizem spet dviguje glavo,” je še povedal ruski predsednik, ki je vojaško operacijo v Ukrajini sprožil zaradi domnevnega fašizma v tej državi ter domnevnih groženj Rusiji in rusko govoreči manjšini na vzhodu Ukrajine, ki jih zdaj ruska vojska s to operacijo “osvobaja”. “Naša sveta dolžnost je ustaviti ideološke naslednike tistih, ki so bili poraženi” v drugi svetovni vojni, ki jo Moskva imenuje velika domovinska vojna. Ruse je pozval, naj se maščujejo in dodal, da želi vsem prebivalcem Ukrajine mirno in pravično prihodnost.

Dan zmage v veliki domovinski vojni 9. maja je eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji. V ponedeljek bo v Moskvi vojaška parada, s katero tradicionalno obeležujejo spomin na zmago nad nacistično Nemčijo leta 1945.

V današnjem sporočilu je Putin po poročanju nemške tiskovne agencije dpa čestital ob dnevu zmage vladam Armenije, Azerbajdžana in Belorusije ter več srednjeazijskih nekdanjih sovjetskih republik, ne pa tudi vladam Ukrajine in Gruzije, s katero se je Rusija vojaško spopadla leta 2008. Čestital je tudi vodstvom vzhodnih ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk ter gruzijskih separatističnih območij Abhazije in Južne Osetije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar