Putin ponovil pripravljenost za premirje. S čim ga pogojuje?

Svet 25. Maj 202410:34 > 18:08 23 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je na obisku v Belorusiji znova dejal, da je pripravljen na mirovna pogajanja, a vrnitve zasedenih ozemelj Ukrajine ne bi bilo na mizi. Napadi se medtem nadaljujejo, v ukrajinskem Harkovu je bila tako danes tarča ruskega bombnega napada trgovina z gradbenim materialom. Življenje sta izgubili dve osebi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je med petkovim obiskom v Belorusiji znova izrazil pripravljenost na mirovna pogajanja, a tudi tokrat naj vrnitve zasedenih ozemelj Ukrajine ne bi bilo na mizi.

Kot je namreč dejal, bi se k pogovorom vrnili na podlagi trenutnega stanja na terenu, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.

“Znova se govori o potrebi po vrnitvi k mirovnim pogajanjem,” je v Belorusiji dejal Putin. “Vrnimo se k njim, a ne na podlagi tega, kaj hoče ena stran (…) temveč na podlagi današnjih realnosti na terenu,” je dodal.

O tem, da bi bil Putin morebiti pripravljen na vrnitev k mirovnim pogajanjem, je na podlagi navedb anonimnih virov v petek poročala tudi tiskovna agencija Reuters. Ob tem so viri dodali, da je Putin pripravljen vojno nadaljevati, če se Zahod in Kijev na njegovo ponudbo ne bosta odzvala.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

“Zelenski ni legitimni predsednik Ukrajine”

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da je Putin večkrat poudaril odprtost Rusije za dialog in dosego svojih ciljev. Hkrati je opozoril, da si Rusija ne želi več vojne.

Ukrajinske oblasti sicer ob podpori zahodnih zaveznic poudarjajo, da je osrednji pogoj za končanje vojne in trajen mir umik vseh ruskih enot z ukrajinskega ozemlja. Med petkovim obiskom v Minsku je Putin še menil, da Volodimir Zelenski ni več legitimni predsednik Ukrajine. “Še kako dobro se zavedamo, da je legitimnost trenutnega vodje Ukrajine zastarala,” je dejal po navedbah dpa.

Zelenskemu je petletni mandat potekel v ponedeljek, a je zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostal na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Napadi se medtem nadaljujejo

V ukrajinskem Harkovu je bila danes tarča ruskega bombnega napada trgovina z gradbenim materialom, v kateri bi bilo po besedah Zelenskega takrat lahko več kot 200 ljudi.

“Rusija je v soboto, sredi belega dne zadala nov brutalen udarec našemu mestu Harkov – gradbeni trgovini,” je na Telegramu sporočil ukrajinski predsednik. Oblasti so potrdile, da sta v napadu, po katerem je poslopje zajel obsežen požar, umrla dva človeka. Veliko število ljudi še pogrešajo, je javil župan mesta Igor Terehov.

Posnetki prikazujejo gost oblak temnega dima nad stavbo trgovine v drugem največjem ukrajinskem mestu. Napad naj bi bil izveden z najmanj dvema bombama. Zelenski je ob tem znova pozval zahodne zaveznice, naj jim priskrbijo več sistemov zračne obrambe. Če bi jih Ukrajina imela dovolj, tovrstni ruski napadi ne bi bili mogoči, je poudaril.

Posledice ruskega napada v Harkovu
Posledice ruskega napada v Harkovu (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija pa je zatrdila, da je zavzela še eno vas na vzhodu Ukrajine – vas Arkengelske, ki se nahaja nedaleč od mesteca Oheretine, ki ga je ruska vojska zavzela v začetku meseca. Ukrajinska policija je medtem sporočila, da je Rusija v napadih na Doneck ubila tri in ranila dva človeka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje