Reuters: Putin je pripravljen ustaviti vojno v Ukrajini, a ima svoje pogoje

Svet 24. Maj 202413:47 > 14:25 40 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin je na uradnem obisku v Pekingu, kjer se je sestal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom
Foto: Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen zaustaviti vojno v Ukrajini s pogajanji o prekinitvi ognja, ki bi priznala trenutno stanje na terenu, so za tiskovno agencijo Reuters povedali štirje ruski viri. Zatrdili so, da je ruski predsednik pripravljen nadaljevati boj, če se Kijev in Zahod ne bosta odzvala.

Trije viri, ki so seznanjeni z razpravami v Putinovem krogu, so za Reuters povedali, da je ruski voditelj manjši skupini svetovalcev izrazil razočaranje nad tem, kar vidi kot poskuse Zahoda in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da blokirajo oziroma ustavijo pogovore.

“Putin se lahko bori tako dolgo, kot je treba, ampak Putin je prav tako pripravljen na prekinitev ognja – zamrznitev vojne,” je dejal četrti vir, ki je sodeloval z ruskim predsednikom in je seznanjen s pogovori na najvišji ravni v Kremlju. Kot navaja Reuters, je tudi četrti sogovornik – podobno kot drugi – želel ostati anonimen.

Agencija Reuters se je na to temo pogovarjala s petimi osebami, ki sodelujejo ali so sodelovale s Putinom na visoki ravni v političnem in poslovnem svetu. Peti vir ni komentiral zamrznitve vojne na trenutnih frontah.

harkov
Harkov, 17. 5. 2024 (Foto: Profimedia)

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za Reuters dejal, da je Putin večkrat pojasnil, da je Rusija za dosego svojih ciljev odprta za dialog, in dejal, da si njegova država ne želi “večne vojne”. Ukrajinski zunanji in obrambni minister se za zdaj še nista odzvala.

Kot še navaja Reuters, so sicer številni imenovanje ekonomista Andreja Belousova za novega ruskega obrambnega ministra prejšnji teden razumeli kot pripravo ruskega gospodarstva na stalno obdobje vojne pripravljenosti, kar bi prineslo zmago v tem dolgotrajnem konfliktu.

Trije viri so za Reuters še povedali, da se ruski predsednik zaveda, da bi vsako večje napredovanje na fronti zahtevalo novo mobilizacijo na državni ravni, česar pa si ne želi. Pri tem je eden od virov, ki pozna ruskega predsednika, dejal, da je njegova priljubljenost po prvi mobilizaciji septembra 2022 padla.

Reuters še piše, da se zdi možnost prekinitve ognja ali celo mirovnih pogajanj majhna. Zelenski je večkrat dejal, da mir pod Putinovimi pogoji ni mogoč. Obljubil je, da bo ponovno osvojil izgubljeno ozemlje, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Leta 2022 je celo podpisal odlok, s katerim je razglasil, da so kakršnikoli pogovori s Putinom “nemogoči”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje