Putin poziva k večji zavzetosti: Razmere v svetu se dinamično spreminjajo

Svet 20. Dec 202210:01 > 21:14 komentarji
Vladimir Putin
REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je ruske varnostne službe v torek pozval k večji zavzetosti, saj se "razmere v svetu dinamično spreminjajo, nova tveganja in grožnje pa prinašajo večje zahteve za celoten ruski varnostni sistem". Kot je dejal, je ena najpomembnejših nalog ruskih varnostnih sil zaščita državljanov "novih ruskih regij".

Vladimir Putin je imel pri tem v mislih štiri ukrajinske regije, ki si jih je Rusija septembra z mednarodno nepriznanimi referendumi enostransko priključila. “Razmere v ljudskih republikah Doneck in Lugansk, v regijah Herson in Zaporožje so izjemno težke,” je dejal ruski predsednik ob dnevu ruskih varnostnih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ljudje, ki tam živijo, državljani Rusije, se zanašajo na vas, na vašo zaščito,” je poudaril. Za zaščito varnosti, pravic in svoboščin teh ljudi bo Rusija po njegovih besedah “opremila nove enote z najnovejšo tehnologijo in orožjem ter izkušenim osebjem”.

Putin je ruske varnostne sile tudi pozval, naj odločneje ukrepajo proti dejavnostim tujih obveščevalnih služb. “Dejanja tujih tajnih služb je treba takoj zatreti,” je dejal in dodal, da je treba hitro prepoznati “izdajalce, saboterje in vohune” ter jih ujeti, za kar sta potrebni “največja pripravljenost in zbranost”.

Rusko ministrstvo zahteva zaprtje moskovske Helsinške skupine

Rusko pravosodno ministrstvo je zahtevalo zaprtje moskovske Helsinške skupine, je danes sporočila ta najstarejša organizacija za zaščito človekovih pravic, ki deluje v državi. Po poročanju tujih medijev gre za še en poskus zatiranja kritičnih glasov v Rusiji. “Ministrstvo za pravosodje je pri moskovskem mestnem sodišču vložilo zahtevo za razpustitev moskovske Helsinške skupine in prepoved njenih dejavnosti na ozemlju Rusije,” je nevladna organizacija zapisala v izjavi na svoji spletni strani.

Datum obravnave zahteve, ki jo je ministrstvo vložilo danes, še ni določen, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal predstavnik sodišča. Skupina je zadnja v dolgem nizu organizacij civilne družbe, ki so bile zaprte ali zatrte v Rusiji, kar se je še okrepilo po ruski invaziji na Ukrajino.

Ministrstvo je nevladno organizacijo obtožilo, da je kršila svoj pravni status z izvajanjem dejavnosti zunaj moskovske regije. Te vključujejo “opazovanje sojenj, pritožbe regionalnim oblastem in udeležbo na dogodkih regionalnih partnerjev organizacije,” je navedeno v izjavi.

Moskovska Helsinška skupina je bila ustanovljena leta 1976, v času Sovjetske zveze, in je najstarejša nevladna organizacija za človekove pravice, ki deluje v Rusiji. Desetletja jo je vodila Ljudmila Aleksejeva, oporečnica iz sovjetskega obdobja, ki je postala simbol upora v sodobni Rusiji. Umrla je leta 2018. Zahteva po zaprtju moskovske Helsinške skupine spominja na odločitev o zaprtju ugledne nevladne organizacije Memorial v Rusiji decembra lani. Do odločitve so bili takrat kritični med drugim EU, ZDA in Združeni narodi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.