Putin predstavil svoje pogoje za konec vojne

Svet 18. Mar 202208:58 > 09:52 4 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremelj/REUTERS/arhiv

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru s turškim predsednikom Recepom Erdoganom predstavil svoje zahteve za mirovni sporazum z Ukrajino. Zahteve je mogoče razvrstiti v dve skupini, je povedal Erdoganov svetovalec. Prve skupine Ukrajini ne bo pretežko izpolniti, med njimi je zaveza nevtralnosti in zaščita ruskega jezika. O drugi skupini pa se želi Putin pogajati neposredno z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. O vsebinah tega sklopa je bil svetovalec manj natančen, a je pričakovati, da bosta morali državi dogovoriti status Donbasa in Krima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek popoldne v telefonskem pogovoru svoje zahteve predstavil turškemu predsedniku Recepu Erdoganu. Predstavil mu je ruske zahteve za mirovni sporazum z Ukrajino. Za BBC je ruske zahteve opisal Erdoganov svetovalec Ibrahim Kalin, ki je bil del majhne skupine, ki je klic poslušala.

Ruske zahteve sodijo v dve skupini, prvih štirih zahtev po Kalinovih besedah Ukrajini ne bo pretežko izpolniti. Med temi je glavna zahteva ukrajinska nevtralnost in zaveza, da se ne bo pridružila Natu. S tem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že strinjal.

V tej kategoriji so še zahteve, za katere se zdi, da jih je Rusija postavila predvsem za reševanje svoje podobe, piše BBC. Ukrajina bi se tako morala razorožiti in s tem zagotoviti, da ne predstavlja grožnje za Rusijo. Zaščititi bi morala tudi ruski jezik. Med zahtevami je tudi denacifikacija. Za Zelenskega je ta zahteva žaljiva, saj je sam jud, njegovi sorodniki pa so umrli v holokavstu. A turška stran meni, da bi Zelenski to zahtevo lahko sprejel. Morda bi Ukrajina Putina lahko zadovoljila s tem, da bi obsodila vse oblike neonacizma in obljubila njihovo zajezitev.

Vprašanje Donbasa in Krima

O drugi skupini zahtev se Putin želi neposredno pogajati z Zelenskim, je ruski predsednik povedal Erdoganu. Zelenski je že izrazil pripravljenost na srečanje in pogajanja s Putinom. O vsebini teh zahtev je bil Kalin manj natančen. Rekel je, da gre za status Donbasa na vzhodu Ukrajine in vprašanje Krima. Delom regije Donbas je Rusija tik pred začetkom invazije na Ukrajino že priznala neodvisnost. Čeprav se Kalin ni spuščal v podrobnosti, je mogoče domnevati, da bo ruska stran zahtevala, da se Ukrajina odreče ozemljem na vzhodu države. Ta zahteva je za ukrajinsko stran sporna.

Druga možnost je, da bi Rusija lahko zahtevala, da Ukrajina sprejme, da Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila 2014, zdaj pripada Rusiji. Ta nima zakonske pravice do Krima, po padcu komunizma in pred Putinovim prihodom na oblast pa je podpisala mednarodno pogodbo, s katero je priznala, da je Krim del Ukrajine.

Pot do mirovnega sporazuma še dolga

Putinove zahteve niso tako ostre, kot so se nekateri bali, piše BBC. Zdijo se komaj vredne vsega nasilja, prelivanja krvi in uničenja. Glede na Putinov nadzor nad mediji mu ne bi smelo biti pretežko, da to predstavi kot rusko zmago.

Dogovor pa bi lahko bil slabši za Ukrajino. Če podrobnosti sporazuma ne bodo urejene zelo skrbno, bi jih lahko Putin ali njegovi nasledniki uporabili kot izgovor za ponoven napad na Ukrajino.

Postopek do sprejetja mirovnega sporazuma je lahko še dolgotrajen, tudi če bo vmes ustavljeno prelivanje krvi.

Kaj pa Putin? Obstajajo govorice, da je bolan ali ima težave z duševnim zdravjem. Na vprašanje, ali je v telefonskem pogovoru pri Putinu zaznal, kaj nenavadnega, je Kalin odgovoril, da ni. Putin je jasen in jedrnat v vsem, kar je povedal.

Tudi če mu bo uspelo sporazum z Ukrajino predstaviti kot veličastno zmago nad neonacizmom, bo Putinov položaj v Rusiji oslabljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje