Putin prvič invazijo na Ukrajino javno označil kot vojno

Svet 23. Dec 202212:45 5 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Sergei Fadeichev/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je rusko invazijo na Ukrajino v četrtek prvič v javnosti označil za vojno. Ta izraz je namreč v Rusiji že skoraj od začetka ruskega napada v februarju prepovedan ob zagroženih kaznih, saj se konflikt v Ukrajini tam uradno imenuje "posebna vojaška operacija". Medtem je Zelenski sporočil, da se je že vrnil iz Združenih držav Amerike. Odločen je, da se bo boril za zmago, je sporočil prek družbenih omrežij.

Vladimir Putin je v četrtek na improvizirani novinarski konferenci v Jekaterinburgu dejal, da cilj Rusije “ni vrteti vztrajnika vojaškega spopada, ampak nasprotno, končati to vojno” ter da bodo k temu še naprej težili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putinovi kritiki trdijo, da je uporaba besede vojna za opis konflikta v Ukrajini dejansko nezakonita od marca, ko je Putin podpisal zakon o cenzuri, po katerem je za širjenje “lažnih” informacij o invaziji zagrožena do 15-letna zaporna kazen, poroča ameriška televizija CNN.

Zato Putinova uporaba besede vojna ni minila neopaženo.

Ameriški uradnik je za CNN dejal, da po njihovi prvi oceni Putinova pripomba ni bila namerna in da je šlo verjetno za spodrsljaj. Vendar bodo pozorno spremljali, kaj bodo o tem v prihodnjih dneh povedali predstavniki Kremlja.

Ruski opozicijski politik Nikita Juferev, ki je zaradi svojega nasprotovanja vojni zbežal iz Rusije, pa je v četrtek na Twitterju sporočil, da je od ruskih oblasti zahteval sodni pregon Putina zaradi “širjenja lažnih informacij o vojski”.

“Vojno je imenoval ‘vojna’,” je zapisal Juferev, sicer občinski svetnik iz Sankt Petersburga, in opozoril, da “ne obstaja odlok o končanju posebne vojaške operacije” niti “ni bilo napovedi vojne”. Spomnil je, da so letos v Rusiji zaradi uporabe izraza vojna v povezavi z Ukrajino kaznovali več tisoč ljudi. Meni, da je Putin z uporabo besede vojna tudi diskreditiral vojsko, kar je prav tako kaznivo dejanje.

Zaradi tega se je pritožil notranjemu ministru Vladimirju Kolokolcevu in generalnemu državnemu tožilcu Igorju Krasnovu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pritožba sicer nima možnosti za pravni uspeh, saj je več ljudi, ki so tesno povezani s Kremljem, že uporabilo to besedo, ne da bi se soočili s pravnimi posledicami. Tudi ko je direktor oddaj ruske televizije RT zahteval, da zažgejo in utopijo ukrajinske otroke, medijski regulator ni ugotovil kaznivega ravnanja.

Juferev je sicer moral septembra plačati upravno kazen zaradi diskreditacije vojske, potem ko je skupaj z drugimi občinskimi svetniki iz Sankt Peterburgu pozval ruski parlament, naj Putina zaradi začetka vojne v Ukrajini obtoži izdaje.

Zelenski že v domovini: Boril se bom za zmago

Zelenski je sodržavljanom danes sporočil, da je znova v svoji pisarni v Kijevu in da se je odločen boriti za zmago. “Delamo za zmago. Dober dan vsem!” je video nagovor, objavljen na Telegramu, začel Zelenski.

Zelenski je ta teden odpotoval v Washington, kar je bil njegov prvi obisk tujine od začetka ruske invazije 24. februarja. Sestal se je s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in nagovoril ameriški kongres ter dobil obljubo Washingtona o novi milijardni pomoči Ukrajini, ki bo tokrat prvič vključevala tudi napredni sistem zračne obrambe patriot.

Po navedbah neimenovanih uslužbencev Pentagona, ki jih med drugim povzema bilten Politico, naj bi ZDA zdaj razmišljale o urjenju ukrajinskih vojakov za uporabo sistemov patriot v enem od vojaških oporiščih v ZDA. Američani sicer že urijo ukrajinske sile, a zaenkrat le na evropskih, ne pa tudi na domačih tleh.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antolov je medtem po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril, da želijo v Moskvi vedeti, ali bodo Američani oziroma državljani drugih članic zveze Nato sisteme patriot servisirali v Ukrajini – glede na to da Ukrajina svojih za to usposobljenih strokovnjakov nima.

Obenem je spomnil, da je Moskva že javno pojasnila, da so zanjo vsi ameriški sistemi, še posebej patrioti, legitimni cilji ruskih vojaških napadov. Kaj bi bilo, če bi bil v enem od ruskih napadov ubit Američan, kako bi se ZDA odzvale, se je vprašal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje