Putin razkril, da se je cepil s Sputnikom

Koronavirus 30. Jun 202113:45 > 16:02 0 komentarjev
Vladimir Putin
Alexei Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Več kot tri mesece po cepljenju proti covidu-19 je ruski predsednik Vladimir Putin razkril, da je prejel cepivo Sputnik V. Sicer nasprotuje obveznemu cepljenju, je pa skeptike pozval, naj prisluhnejo strokovnjakom. V svojem letnem nastopu na televiziji je govoril tudi o svoji politični prihodnosti in odnosu z Zahodom.

Vladimir Putin je v zadnjih mesecih spodbujal Ruse, naj se cepijo proti covidu-19, in marca naznanil, da je to storil tudi sam. Pri tem ni razkril, katero cepivo je prejel. Danes je vendarle sporočil, da se je cepil s Sputnikom, prvim registriranim cepivom v državi.

Kljub vnovičnemu naraščanju okužb z novim koronavirusom in počasnemu poteku cepljenja Putin ni naklonjen temu, da bi to postalo obvezno. “Ne podpiram obveznega cepljenja,” je dejal v svojem letnem nastopu na televiziji, v katerem odgovarja na vprašanja gledalcev.

Ruski predsednik je naslovil tudi široko razširjeni skepticizem do cepiv v državi in pozval Ruse, naj prisluhnejo strokovnjakom. “Nujno je poslušati, ne ljudi, ki razumejo le malo o tem in širijo govorice, temveč specialiste,” je dejal.

“Domača cepiva so boljša kot tuja”

Po njegovih besedah je doslej cepivo proti covidu-19 prejelo približno 23 milijonov Rusov, domača cepiva pa so boljša kot tuja, je še dejal in izpostavil AstraZeneco in Pfizer. Doslej so bila v Rusiji odobrena štiri cepiva, poleg Sputnika še EpiVac Corona, CoviVac in lahki Sputnik.

Ruske oblasti so poročale o 669 novih smrtih med covidnimi bolniki v zadnjih 24 urah, kar je že drugi dan zapovrstjo rekordno število. Državo je zajel nov val okužb, ki ga poganja močno nalezljiva različica delta.

Putin želi priporočiti svojega naslednika

Putin je spregovoril tudi o svoji politični prihodnosti, saj da bo prišel čas, ko bo končal kariero. “In upam, da bom lahko povedal, da je tisti ali oni človek po mojem mnenju vreden voditi tako čudovito državo, kot je naša domovina Rusija,” je povedal. Prepričan je, da je njegova odgovornost podati priporočilo za svojega naslednika.

Glede mednarodne politike pa je ruski predsednik očital ZDA, da so se vmešale v incident z britanskim rušilcem pred obalo Krimskega polotoka prejšnji teden, ko je Rusija izstrelila opozorilne strele. Po njegovem mnenju je bila to jasna provokacija. “To je bilo kompleksno dejanje in izvedli so ga ne le Britanci, ampak tudi Američani,” je dejal. Kot dokaz je navedel, da je pred vstopom britanske ladje z Natovega letališča v Grčiji poletelo ameriško poizvedovalno letalo. Podrobnosti ni razkril.

Putin je spregovoril še o smiselnosti srečanja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, saj da Ukrajino vodijo ameriški in evropski voditelji. “Kakšen je smisel srečanja z Zelenskim, ko pa je predal celoten nadzor nad svojo državo zunanjim silam,” je dejal. Po oceni Putina ključne odločitve sprejemajo v Washingtonu, Berlinu in Parizu.

Ob tem je dodal, da se je Rusija že navadila na sankcije Zahoda. Rusko gospodarstvo se ni le prilagodilo sankcijam, ampak sedaj od tega že kuje dobiček, je zagotovil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!