Putin razočaran nad nedavnimi izjavami Angele Merkel o Ukrajini

Svet 10. Dec 202212:44 4 komentarji
Angela Merkel
Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil razočaranje nad izjavami nekdanje nemška kanclerke Angele Merkel o Ukrajini, ki jih je ta izrekla v intervjuju za nemški tednik Die Zeit. Izjavo, da naj bi sporazum iz Minska Ukrajini dal čas, da postane močnejša, si je razložil, kot da je bil ta sklenjen le zato, da se Kijev pripravi na vojno z Rusijo.

“Iskreno povedano je bilo zame popolnoma nepričakovano. To je razočaranje. Odkrito povedano, nisem pričakoval, da bom od nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel slišal kaj takega,” je v petek na vrhu Evrazijske gospodarske unije (EEU) v kirgiški prestolnici Biškek dejal Vladimir Putin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik je po lastnih besedah vedno domneval, da se bo Berlin do Moskve obnašal iskreno, čeprav da je bilo že takrat jasno, da je Nemčija na strani Ukrajine. “Toda še vedno se mi je zdelo, da je bilo vodstvo Nemčije vedno iskreno v svojih prizadevanjih, da bi našli rešitev na podlagi načel, o katerih smo se dogovorili in ki so bila med drugim dosežena v okviru procesa iz Minska,” je dodal.

Vsebina sporazuma iz Minska, ki je predvideval daljnosežne obveznosti tako za rusko kot za ukrajinsko stran, večinoma ni bila nikoli uresničena. Merkel je v intervjuju, objavljenem minuli četrtek, dejala, da je bil sporazum poskus Ukrajini dati čas.

“Sporazum iz Minska iz leta 2014 je bil poskus, da bi Ukrajini dali čas. Ta čas je izkoristila tudi za to, da postane močnejša, kot vidimo danes,” je dejala.

Obenem je nekdanja nemška kanclerka priznala, da so bile v njeni politiki do Rusije storjene napake in da bi se morala mednarodna skupnost na agresivnost Rusije hitreje odzvati, pri čemer je imela v mislih rusko zasedbo polotoka Krim leta 2014, ki ji je proces iz Minska tudi sledil.

Po besedah Merkel bi namreč Putin leta 2015 lahko zlahka prevladal nad Ukrajino. “In zelo dvomim, da bi države Nata takrat lahko naredile toliko, kot delajo zdaj, da bi pomagale Ukrajini,” je v intervjuju opozorila nekdanja kanclerka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje