Putin: Rusija bo dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini

Svet 21. Dec 202216:03 3 komentarji
Vladimir Putin
Mikhail Kuravlev/Kremelj/Sputnik/REUTERS

Rusija bo korak za korakom dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini, je na današnjem srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket. Hkrati namerava Rusija na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi.

Rusija bo še naprej razvijala svoj vojaški potencial in bojno pripravljenost jedrskih sil, je ob tej priložnosti poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. “Naše oborožene sile in njihove bojne zmogljivosti se nenehno in vsak dan povečujejo. Ta proces bomo seveda nadgrajevali,” je dodal.

Ob tem je napovedal, da bo ruska mornarica v začetku januarja opremljena z novimi hipersoničnimi manevrirnimi raketami tipa Zircon, ki jih je Moskva razvila v zadnjih nekaj letih. Med prvimi bo z novo raketo opremljena fregata Admiral Gorškov.

Kljub vojaškim neuspehom v Ukrajini Putin ostaja prepričan, da bo Rusija korak za korakom dosegla vse svoje cilje. Vojno je označil za skupno tragedijo, pri čemer pa je krivdo za izbruh sovražnosti pripisal Ukrajini in njenim zaveznikom, ne pa Moskvi. Prav tako je pozval k hitrejšemu oboroževanju in modernizaciji vojske ter pri tem izpostavil uporabo brezpilotnih letal. “Vsak vojak mora imeti možnost, da dobi informacije s pomočjo brezpilotnih letalnikov,” je še dodal.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob tem naznanil, da bo Rusija v regijah, ki jih okupira in si jih je enostransko priključila, vzpostavila pomorski bazi. “Pristanišči v Berdjansku in Mariupolju v celoti delujeta. Tam nameravamo namestiti pomorski bazi za podporna plovila, reševalne službe in za popravilo ladij mornarice,” je pojasnil. Predlagal je tudi, da se število pripadnikov ruske vojske poveča na 1,5 milijona vojakov in da se zviša starostna meja za služenje vojaškega roka, s čimer se je Putin tudi strinjal.

Putin preložil letni nagovor o stanju države

Putin je preložil letni nagovor o stanju države, so danes sporočili iz Kremlja in dodali, da temu botrujejo ustavni razlogi in natrpan urnik predsednika. Ta je prejšnji teden že odpovedal tradicionalno novinarsko konferenco ob koncu leta, kar se je zgodilo prvič v času njegovega predsedovanja.

Vladimir Putin
Putin odprl nahajališče zemeljskega plina. (FOTO: Sputnik/Mikhail Kuravlev/Kremlin/REUTERS)

Nekateri mediji ugibajo, da se želi ruski predsednik izogniti neprijetnim vprašanjem o vojaških porazih v Ukrajini. Gre namreč za potezo brez primere za Putina, ki je s svojimi letnimi govori nadaljeval tudi v času pandemije covida-19.

Ši na srečanju z Medvedjevom pozval k zadržanosti v Ukrajini

Kitajski voditelj Ši Džinping se je v Pekingu sestal z nekdanjim ruskim predsednikom in podpredsednikom ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrijem Medvedjevom ter ga pozval k dialogu in zadržanosti Rusije v Ukrajini. Izrazil je tudi pripravljenost za tesnejše sodelovanje z Moskvo. “Kitajska stran je pripravljena na zbliževanje z Rusijo z namenom nenehnega spodbujanja naših dvostranskih odnosov v novi dobi,” je dejal. “Kitajska namerava skupaj z Rusijo omogočiti pravičnejše in racionalnejše izvajanje globalnega upravljanja,” je še dejal kitajski voditelj.

Dmitrij Medvedev, Ši Džinping
Yekaterina Shtukina/Sputnik/REUTERS

“Pogovori so bili izjemno koristni,” je prek Telegrama sporočil Medvedjev, ki je Šiju prav tako izrazil željo po krepitvi dvostranskega sodelovanja in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Putina.

Putin v Sibiriji odprl nahajališče zemeljskega plina za izvoz na Kitajsko

Putin je na vzhodu Sibirije danes slovesno odprl plinsko polje Kovikta, ki bo Rusiji omogočilo povečanje izvoza tega energenta na Kitajsko. Na novem nahajališču je po Putinovih besedah 1800 milijard kubičnih metrov plina, z njim pa želijo predvsem prispevati h gospodarsko-družbenemu razvoju regije.

Odprtje novega nahajališča prihaja v času ruske agresije na Ukrajino, zaradi katere je mednarodna skupnost proti Rusiji uvedla številne sankcije. Njihova posledica je tudi zmanjšanje izvoza ruskega plina v Evropo, kar namerava Putin nadomestiti predvsem s povečanjem izvoza na Kitajsko. Rusija sicer še nima plinovodov, po katerih bi plin iz zahodnosibirskih in arktičnih polj pošiljala na Kitajsko, a jih namerava zgraditi. Plinovod, ki plin na Kitajsko pošilja iz vzhodne Sibirije, pa je že začel delovati leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje