Putin dobil aplavz in Zahodne države okrivil za gospodarske težave

Svet 17. Jun 202219:02 > 20:35 6 komentarjev
Vladimir Putin
Maxim Shemetov/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu danes kritiziral sankcije Zahoda, ki jih je označil za neuspešne in nepremišljene. Zahodne države je okrivil za svetovne gospodarske težave, med drugim za naraščajoče cene hrane. Ponovno je tudi upravičeval rusko invazijo v Ukrajini.

Zahodne sankcije, uvedene proti Rusiji, po Putinovem prepričanju niso imele učinka. “Gospodarski ‘blitzkrieg’ že od samega začetka ni imel možnosti za uspeh,” je dejal ruski predsednik. “Smo močni ljudje in se lahko spopademo z vsakim izzivom,” je zatrdil v govoru predstavnikom ruske politične in gospodarske elite.

Sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, je označil za “blazne” in “nepremišljene”. Po njegovem so ukrepi močno prizadeli tudi Evropsko unijo. Škodo zaradi sankcij za Evropo je ocenil na 400 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je bil deležen aplavza, ko je ponovno potrdil svojo odločenost, da nadaljuje “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini, ki je, kot je dejal, sprožila niz zahodnih gospodarskih sankcij “brez primere”, poroča Reuters. Zahodne države je ob tem obtožil kolonializma. V svojem govoru na forumu, ki se ga letos ni udeležil praktično nihče z Zahoda, je bil kritičen tudi do ZDA. Dejal je, da se obnašajo kot “božji glasnik na Zemlji”.

Putin: Vojaška operacija v Ukrajini ni vzrok za globalne gospodarske težave

Poudaril je tudi, da vojaška operacija Rusije v Ukrajini ni vzrok za globalne gospodarske težave, in zahodne države okrivil, da izrabljajo položaj, da bi prikrile lastne napake. “Naraščajoče cene, inflacija, težave s hrano, cene goriva (…) so posledica sistematičnih napak v ekonomski politiki sedanje ameriške administracije in evropske birokracije,” je dejal Putin v svojem nastopu, ki je trajal dobrih 70 minut.

Za skoraj štiri mesece trajajočo vojno v Ukrajini je znova zatrdil, da zanjo ni bilo alternative. “V trenutnih razmerah je bila v luči naraščajočih tveganj in groženj odločitev Rusije za izvedbo posebne vojaške operacije (…) vsiljena in nujna,” je dejal. Zahod je pred tem “dobesedno napolnil Ukrajino s svojim orožjem in vojaškimi svetovalci”, je dodal.

Glavni cilj invazije na Ukrajino je bila obramba “našega” naroda v pretežno ruskem Donbasu, ruski vojaki v tej pokrajini na vzhodu Ukrajine pa se borijo za obrambo ruskih “pravic za varen razvoj”. Putin je znova tudi ponovil, da Rusija ni kriva za blokado ukrajinskega izvoza žita in dvig cen hrane ter pripomnil, da “nismo mi tisti, ki so minirali pristanišča”. Dejal je, da bo Rusija zagotovila varnost izvoza žita, če bo Kijev očistil morske mine.

Putin je sicer s svojim govorom zamujal skoraj dve uri, saj so hekerji obremenili strežnike in poskrbeli za padec internetne povezave. Putin je s svojim govorom tako začel 100 minut kasneje, kot je bilo sprva predvideno. Kot je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, so hekerji z lažnim prometom prizadeli sistem za akreditacijo in sprejem na forum, ni pa izpostavil, kdo je stal za napadom. Ukrajina je ob začetku vojne pozvala haktivisite na pomoč, da bi z digitalnimi motnjami “napadali” Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje