Putin trdi, da je rusko letalo z ameriškim orožjem sestrelila Ukrajina

Svet 31. Jan 202418:34 9 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je bilo rusko vojaško letalo, ki je strmoglavilo minuli teden, sestreljeno z ameriškim raketnim sistemom patriot, in sicer s strani Ukrajine. Na letalu naj bi bili po trditvah Moskve ukrajinski vojni ujetniki.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru zatrdil, da je Ukrajina prejšnji teden z ameriškim orožjem sestrelila rusko vojaško letalo, na katerem so bili po navedbah Moskve ukrajinski vojni ujetniki. Ob tem je dejal, da so ruske sile prodrle v mesto Avdijivka v regiji Doneck in držijo svoje položaje v okolici mesta.

“Letalo je bilo sestreljeno z ameriškim raketnim sistemom patriot, to je bilo že ugotovljeno. To so ugotovili tudi forenziki,” je Putin danes dejal glede letala, ki je prejšnji teden strmoglavilo v ruski regiji Belgorod blizu meje z Ukrajino.

V Kijevu in Washingtonu se na besede ruskega predsednika še niso odzvali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V strmoglavljenju omenjenega letala pred tednom dni je sicer po navedbah oblasti v Moskvi umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki naj bi jih izmenjali za zajete ruske vojake. Preiskava incidenta še poteka, okoliščin pa doslej ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

rusko letalo Iljušin Il-76
Rusko letalo Iljušin Il-76 (Foto: TASS/PROFIMEDIA)

Še vedno ni znano, kdo je bil na krovu

Ni znano, ali so bili na krovu letala res ukrajinski vojni ujetniki, saj Moskva doslej ni predstavila dokazov o tem. V Kijevu sicer ruskih trditev o vojnih ujetnikih in sestrelitvi letala niso niti potrdili niti zanikali. Nekateri ukrajinski mediji in predstavniki oblasti so medtem trdili, da je letalo v resnici prevažalo ruske rakete.

Putin je dejal še, da je Rusija vztrajala pri mednarodni preiskavi incidenta, a pri tem ni želela sodelovati nobena tuja organizacija. K neodvisni preiskavi je že prej pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je hkrati dejal, da bo preiskava verjetno neučinkovita, ker je letalo strmoglavilo na ruskem ozemlju.

Ruski predsednik je ob tem v današnjem nagovoru komentiral tudi dogajanje na fronti v Ukrajini. Dejal je, da so ruske sile prodrle skozi ukrajinsko obrambo in dosegle obrobje mesta Avdijivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki je eno od glavnih žarišč spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Vodja civilno-vojaške uprave v mestu Vitalij Barabaš je prejšnji teden za AFP potrdil, da so ruske sile vstopile v mesto, vendar naj bi jih ukrajinski branilci nato potisnili nazaj. Ruska vojska sicer nadzoruje območja severno, vzhodno in južno od Avdijivke, kjer je pred začetkom vojne živelo okrog 32.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje