Putin za tesnejše sodelovanje med nekdanjimi republikami Sovjetske zveze

Svet 28. Dec 202120:55 > 22:21 0 komentarjev
vladimir putin
Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes na srečanju voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, zavzel za tesnejše sodelovanje med njimi.

Na srečanju Skupnosti neodvisnih držav v ruskem Sankt Peterburgu je Vladimir Putin dejal, da se je v zadnjih desetletjih marsikaj “dramatično spremenilo”, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navedli v Kremlju.

Poudaril je, da so skupnost decembra 1991 ustanovili tako zaradi varnostnih kot gospodarskih izzivov, s katerimi so se soočale države. Zaživela je sicer le nekaj dni pred uradnim razpadom Sovjetske zveze konec decembra 1991.

“Moram reči, da so vezi, ki so se ohranile iz časov Sovjetske zveze, na splošno igrale pozitivno vlogo,” je dodal na srečanju, ki se ga je poleg njega udeležilo še osem voditeljev.

“Nato se ne sme širiti na vzhod”

V svojem nagovoru sicer ni omenil Ukrajine, ki je izstopila iz skupnosti v znak protesta proti ruski priključitvi polotoka Krim leta 2014, in Gruzije, ki je izstopila zaradi ruske invazije leta 2008.

Rusija medtem med svoje zaveznike še vedno šteje nekdanje sovjetske republike, kot so Belorusija, Kazahstan in Armenija.

Srečanje voditeljev držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, sicer poteka v času zaostrenih odnosov med Moskvo in Zahodom. Rusija od ZDA in Nata zahteva, da se ta ne širi proti vzhodu. Na strani Zahoda pa narašča strah zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino. Strani naj bi o tem razpravljali na pogovorih sredi januarja.

vladimir putin joe biden
Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!