Računovodkinja ukradla kar 1,33 milijona evrov in jih porabila za luksuz

Črna kronika 29. Sep 202407:01 0 komentarjev
Hrvaška policija
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški policisti so prijeli računovodkinjo zagrebškega Muzeja za umetnost in obrt, ki je iz poslovnega računa ukradla 1,33 milijona evrov. Porabila jih je za luksuzna oblačila, nočitve v hotelih, obroke v restavracijah in prevoze s taksiji. Pri tem ji je pomagal tudi 40-letni odvetnik, s katerim sta bila v razmerju. Z delom denarja sta kupila tudi zemljišča.

Hrvaški policisti so razkrili podrobnosti neverjetne goljufije: računovodkinja zagrebškega Muzeja za umetnost in obrt je ukradla kar 1,37 milijona evrov.

Policija sumi, da je 50-letna računovodkinja od avgusta 2021 do februarja 2024 dvigovala denar iz poslovnega računa in ga uporabljala za zasebne namene. Z ukradenim denarjem je plačevala luksuzna oblačila, nočitve v hotelih, obroke v restavracijah in prevoze s taksiji. Nekajkrat pa je denar nakazala tudi na račun svojega družinskega člana, poroča hrvaški portal Dnevnik.

Svoja dejanja je prekrivala s ponarejanjem poslovnih dokumentov. Med drugim ni evidentirala porabljenih sredstev in od 2021 do 2023 ni sestavljala letnih računovodskih poročil. Konec lanskega leta se je v ustanovi zamenjala odgovorna oseba, ob primopredaji poslov pa je računovodkinja predložila in podpisala tri dokumente o stanju sredstev, na katerih so bili lažni podatki.

Pri goljufiji pa naj bi sodeloval tudi 40-letni moški. Hrvaški Dnevnik poroča, da gre za odvetnika, s katerim je bila računovodkinja v razmerju. Skupaj naj bi skrbela za zakrivanja sledi.

Od marca 2023 do februarja 2024 pa je računovodkinja večkrat ukraden denar nakazala iz poslovnega računa zavoda na račun družinskega člana 40-letnika. Skupno sta po podatkih policije nakazala 129.863 evrov. S tem denarjem sta kupila več zemljišč. Kot lastnik je bil vpisan 40-letnik, računovodkinja pa je imela na zemljiščih vpisano zastavno pravico za domnevno posojilo v višini 60.000 evrov.

Policisti sumijo, da sta osumljenca med koncem 2021 in začetkom 2024 skupaj najemala luksuzne avtomobile, jih uporabljala v zasebne namene, vse skupaj pa plačala z ukradenim denarjem. Poleg tega pa je osumljenka luksuzne predmete, ki jih je kupila z ukradenim denarjem, prodajala prek spletnih platform in družbenih omrežij.

Skupno sta povzročila za 1.334.823 evrov škode.

Policisti računovodkinjo sumijo kaznivih dejanj zlorabe položaja in pooblastil, kršitve pravil vodenja poslovnih knjig, ponarejanja uradnih ali poslovnih listin in pranja denarja. 40-letnik pa je osumljen pranja denarja. Sinoči so oba odpeljali na zaslišanje na državno tožilstvo v Zagrebu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!