Rajski otoki postajajo predragi za domačine, gnev so usmerili v turiste

Potovanja 17. Apr 202409:42 4 komentarji
Tenerife, Puerto Santiago
Foto: PROFIMEDIA

V Španiji nastaja vedno več gibanj, ki nasprotujejo množičnemu turizmu. Še posebej glasni so na Kanarskih otokih, kjer aktivisti poudarjajo, da morajo domačini zaradi vrtoglavih cen najemnin, ki jih poganja turizem, spati celo v avtomobilih. Ena od skupin aktivistov na otoku Tenerife načrtuje gladovno stavko zaradi gradnje dveh novih hotelov, na stavbah pa se pojavljajo grafiti, ki turistom sporočajo: "Pojdite domov!"

Prebivalci Kanarskih otokov imajo dovolj. Množični turizem uničuje njihov otok, trdijo – leta 2023 je arhipelag privabil 14,1 milijona obiskovalcev, kar je za te otoke rekord.

Nastaja vedno več skupin, ki nasprotujejo prekomernemu turističnemu razvoju otoka. Protestniki so ta teden napovedali gladovno stavko zaradi gradnje dveh novih hotelov. Čeprav so oblasti za nekaj časa zaradi težav z dovoljenji prekinile delo na hotelu La Tejita in Cuna del Alma, se zdaj gradnja nadaljuje.

Skupina Canarias se Agota (Kanarski so se prodali) prav tako napoveduje demonstracije na Tenerifu, Gran Canarii, Lanzarotu in La Palmi, njihov slogan pa bo – Kanarski otoki imajo limit.

“Na teh otokih smo bili vedno zelo prijazni do turistov. Želimo pa si več trajnosti,” je za britanski časnik i. povedal Ruben Zerpa iz skupine. “Tenerife je majhen otok z omejenimi viri. Ceste so preobremenjene s prometom in hoteli so polni,” je dodal.

Canarias se exhausta (Kanarski otoki so izčrpani) je še ena ključna skupina, ki stoji za protesti.

Protesti na Kanarskih otokih
Foto: PROFIMEDIA

Zerpa je dodal, da je turizem cene stanovanj pognal v višave, za mnoge domačine pa je tako preprosto nemogoče najti dom. “Zaslužim približno 900 evrov in živim s partnerico, najemnina pa znaša 800 evrov na mesec. To je Santa Cruz, ki ni niti eden najdražjih delov otoka,” je dejal.

Ivan Cerdena Molina, ki pomaga pri organizaciji protestov, je za lokalni medij The Olive Press povedal, da so domačini prisiljeni spati v avtomobilih in celo v jamah, saj turistični ponudniki odžirajo stanovanja.

“Nič nimamo proti posameznim turistom, vendar industrija raste in raste ter porablja toliko virov, da otok temu ne more biti kos,” je dejal. “Airbnb in Booking.com sta kot rak, ki po malem razjeda otok.”

Ena od lokalnih organizacij je dejala, da otoki “socialno in okoljsko” propadajo pod pritiskom množičnega turizma. Poročilo organizacije Ekologi v akciji opozarja, da skoraj 34 odstotkov lokalnega prebivalstva, kar je okoli 800.000 ljudi, ogrožata revščina ali socialna izključenost.

Poplava dopustnikov na Kanarskih otokih pritiska tudi na zdravstvene storitve, oskrbo z vodo in biotsko raznovrstnost.

“Ne vstopaj”

Ponekod so prebivalci izobesili tudi lažne plakate in nalepke – zaprto zaradi prenatrpanosti. S tem želijo turiste odvrniti od obiskovanja nekaterih turističnih točk.

Prejšnji mesec so se tudi v bližini priljubljenih krajev na otoku Lanzarote pojavili znaki “ne vstopajte”, nekatera območja pa so ogradili z verigami.

“Čas je, da z razpoložljivimi sredstvi bojkotiramo turistično dejavnost, ki nas želi izgnati iz lastne dežele,” so aktivisti zapisali na družbenih omrežjih.

Ponekod so se pojavili tudi grafiti, kot so “Moja stiska, tvoj raj” in “Turisti, pojdite domov”.

Protestna gibanja proti množičnemu turizmu so se v Španiji sicer pojavila že pred epidemijo koronavirusa. Po tem, ko so bile omejitve potovanj zaradi pandemije odpravljene, se je turizem vrnil z vso silo. Španija je namreč lani sprejela rekordnih 85,1 milijona tujih obiskovalcev.

Barcelona
Foto: PROFIMEDIA

Mesto s severa Španije San Sebastian je prejšnji mesec omejilo velikost turističnih skupin v središču mesta na 25 ljudi in prepovedalo uporabo zvočnikov med vodenimi ogledi. V Sevilli pa razmišljajo o tem, da bi nerezidentom zaračunavali pristojbino za vstop na znameniti trg Plaza de España.

Barcelona pa je na primer umaknila avtobusno linijo z Google Maps, da bi poskusila narediti več prostora za domačine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje