Benedikt XVI. priznal, da je bil leta 1980 na spornem sestanku

Svet 24. Jan 202212:39 > 12:58 1 komentar
Joseph Ratzinger
PROFIMEDIA

Benedikt XVI. oziroma Joseph Ratzinger je priznal, da je bil leta 1980 na sestanku, na katerem so razpravljali o premestitvi duhovnika iz Essna, ki je zlorabljal dečke. Pred tem je večkrat zanikal, da bi se udeležil tega sestanka, zdaj pa je napako pripisal napaki pri urejanju njegove izjave.

Joseph Ratzinger, nekdanji papež Benedikt XVI., je v preteklosti večkrat zanikal, da bi bil leta 1980 na sestanku, na katerem so se odločili, da duhovnika, ki je zlorabljal dečke v škofiji Essen, premestijo na Bavarsko. Že pred dnevi je sicer odvetniška pisarna v svojem poročilu predložila zapisnik, v katerem je razvidno, da se je srečanja udeležil tudi Ratzinger.

Ta je zdaj priznal, da je bil na sestanku. Kot je sporočil osebni tajnik Ratzingerja Georg Gänswein, je bila napaka posledica uredniškega urejanja njegove izjave in ni bila storjena zlonamerno.

Gänswein je dejal, da je Ratzingerju “zelo žal” in prosi za odpuščanje. Podrobnejšo in daljšo izjavo naj bi dal v prihodnjih dneh.

42 primerov domnevnih zlorab

Poročilo o analizi obravnav primerov zlorab otrok v nadškofiji München in Freising med letoma 1945 in 2019 je pripravila odvetniška družba Westpfahl Spilker Wastl. Tožilstvu je družba že lani posredovala 42 primerov domnevnih zlorab. Preiskava zadeva le tiste cerkvene predstavnike, ki so še vedno živi.

Omenjeno škofijo je med letoma 1977 in 1982 vodil Joseph Ratzinger, ki mu poročilo očita, da ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok duhovnikov.

Papež Benedikt XVI., ki vse od odstopa leta 2013 prebiva v Vatikanu, je tako eden od treh nemških kardinalov, obtoženih neprimernega ravnanja v zvezi z obtožbami o spolnih zlorabah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje