Raziskava znotraj nemške protestantske cerkve razkrila številne zlorabe

Svet 25. Jan 202420:39 0 komentarjev
cekrev, križ, protestantska cerkev
Foto: PROFIMEDIA

Neodvisna raziskava, ki jo je leta 2020 naročila nemška protestantska cerkev (EKD), je razkrila številne primere zlorab mladoletnih oseb znotraj različnih cerkva protestantskih denominacij v Nemčiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Skupno število žrtev bi lahko bilo višje od 9000, kažejo danes objavljeni rezultati raziskave.

Avtorji raziskave so svojo oceno pridobili iz 2225 zabeleženih primerov kršitev in identificirali več kot 1200 potencialnih storilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njihove ugotovitve temeljijo na podatkih deželnih cerkvenih združenj ter dobrodelne in socialne službe EKD.

Eden od avtorjev študije Martin Wazlawik je danes povedal, da je ocena o 9355 potencialnih mladoletnih žrtvah le “vrh vrha ledene gore”. Avtorji sicer niso imeli dostopa do osebnih datotek vseh duhovnikov in diakonov cerkva, ki pripadajo EKD, temveč so se oprli predvsem na disciplinske zapise.

Hamburška škofinja in trenutna predsednica EKD Kirsten Fehrs je v odzivu na danes objavljene rezultate raziskave dejala, da jo je celotna slika “globoko pretresla”, in da se lahko žrtvam le iskreno opraviči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Kot institucija smo bili krivi za neštete zločine proti neštetim ljudem. Odkar se ukvarjam s to temo, me iskreno pretresa grozljivo nasilje, ki je bilo storjeno nad toliko ljudmi v naši cerkvi,” je še povedala Fehrs.

EKD je krovna organizacija vseh glavnih protestantskih denominacij v Nemčiji, ki združuje predvsem luteranske in kalvinistične cerkve po vsej državi.

Predstavlja približno 19,2 milijona nemških protestantskih kristjanov, kar pomeni, da je za Katoliško cerkvijo druga največja verska organizacija v Nemčiji.

Študijo, za katero je namenila 3,6 milijona evrov, je naročila leta 2020, da bi v cerkvah in z njimi povezanih organizacijah odkrila strukture, ki spodbujajo zlorabe moči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!