Razkrinkali mrežo ljudi, ki so v Srbiji pošiljali lažna obvestila o bombah

Svet 14. Dec 202310:59 1 komentar
Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

V Srbiji so v preteklem obdobju prejemali ogromno obvestil o domnevno podtaknjenih bombah. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da so v sodelovanju z evropskimi partnerji razkrinkali mrežo ljudi, ki so ta obvestila najpogosteje pošiljali. Napovedal je, da bodo v naslednjih dveh dneh izvedli več aretacij v Srbiji in evropskih državah.

“Aretacije bodo potekale po evropskih državah in tu. Zaradi tega bomo tu pridržali več ljudi,” je v sredo napovedal Aleksandar Vučić na srbski televiziji Prva TV. Dejal je, da bodo akcijo izvedli ob pomoči evropskih partnerjev, a ni navedel, za katere evropske države gre.

Grožnje z bombami je v zadnjem obdobju prejelo več šol in drugih javnih ustanov v Srbiji. Od novembra so obvestila o domnevno podtaknjenih bombah prejemali predvsem na beograjskih osnovnih in srednjih šolah, vse grožnje pa so se izkazale za lažne.

Srbska policija je že 11. septembra sporočila, da je identificirala več srbskih državljanov in enega tujca, ki jih sumijo pošiljanja obvestil. Sporočili so, da v preiskavi sodelujejo z varnostnimi službami držav Evropske unije, niso pa razkrili več podrobnosti o osumljencih.

Vučić je v sredo ocenil, da gre v primeru groženj z bombami za psihološko vojno proti državi in poskus, da se med državljane vnese nemir. Pri tem je zatrdil, da bodo v nedeljo, ko bodo v Srbiji potekale parlamentarne in lokalne volitve ter pokrajinske volitve v Vojvodini, zagotovili varnost za vse. Veliko volišč v Srbiji je namreč tudi v šolah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje