Razmere po hudih požarih na Mauiju se umirjajo

Svet 14. Avg 202308:54 0 komentarjev
Maui, Havaji - požar
Mike Blake/REUTERS

Na havajskem otoku Maui je gasilcem uspelo pod nadzor spraviti večji del obsežnega požara.

Razmere na havajskem otoku Maui se postopoma umirjajo. Oblasti so v nedeljo sporočile, da so večji deli požara pod nadzorom. Ena najhujših naravnih nesreč v ZDA je terjala najmanj 93 življenj, še vedno pa pogrešajo več kot 1000 ljudi.

Za mrtvimi in pogrešanimi so v nedeljo potekale maše v cerkvah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požari, ki so prejšnji teden nenadoma zajeli Maui in jih je širil veter orkana Dora, so najbolj prizadeli mesto s 13.000 prebivalci Lahaina, od katerega je ostalo večinoma le pogorišče. Oblasti so sporočile, da je požar okoli tega mesta v 85 odstotkih pod nadzorom. Požar v okolici mesta Kula pa je v celoti pod nadzorom.

Maui, Havaji - požar
Mike Blake/REUTERS

Evakuiranih skoraj 50.000 domačinov in turistov

Z letališča Kahului je od prejšnje srede odletelo 46.000 evakuiranih domačinov in turistov, guverner Havajev Josh Green pa je turistom za nekaj časa odsvetoval prihod, ker nameravajo 500 hotelskih sob na otoku uporabiti za domačine, ki so ostali brez hiš. Še 500 sob bodo namenili pripadnikom Zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (Fema).

Šef policije Mauia John Pelletier je dejal, da so do nedelje prečesali šele tri odstotke požganega območja in iskanje morebitnih preživelih in umrlih se nadaljuje. Fema je ugotovila, da nujno namestitev potrebuje 4500 ljudi.

Požari na Mauiju, ki še niso pogašeni, so doslej zahtevali več žrtev, kot velik požar Camp iz leta 2018, ki je v Kaliforniji povsem uničil mesto Paradise. Takrat je umrlo 85 ljudi.

Ob naraščanju števila smrtnih žrtev pa bodo kot največja naravna nesreča morda presegli tudi cunami iz leta 1946, ki je na Velikem otoku zahteval več kot 150 življenj.

Vzrok izbruha požarov, od katerih dva še nista pogašena, ni znan, ker se preiskava niti ni prav začela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!