Rekordna inflacija na Hrvaškem, hrana je dražja za 20 odstotkov

Gospodarstvo 16. Okt 202205:32 4 komentarji
inflacija
Milos Vujinovic/BOBO

Na Hrvaškem so septembra zabeležili najvišjo inflacijo, odkar tamkajšnji Državni statistični urad vodi te podatke. Cene življenjskih potrebščin v preteklem mesecu v primerjavi z istim obdobjem lani zvišale za 12,8 odstotka. V primerjavi z lanskim letom sta se najbolj podražili hrana ter brezalkoholna pijača, ki sta dražji za skoraj 20 odstotkov.

Rekordno septembrsko inflacijo so pri hrvaškem državnem statističnem uradu izmerili pri 12,8 odstotka. Dosedanjo najvišjo inflacijo so pri južnih sosedih zabeležili julija in avgusta letos, ko je ta znašala 12,3 odstotka.

Kot piše v poročilu statističnega urada, so se na letni ravni najbolj povišale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so višje za 19,1 odstotka. Za 17,3 odstotka so se podražile gostinske in hotelirske storitve, cene pohištvo ter opreme za dom pa so poskočile za 15,7 odstotka. Stroški elektrike, plina in drugih goriv so narasli za 13,3 odstotka, medtem ko so se alkoholne pijače in tobak podražili “le” za 4,2 odstotka.

Najvišji skok v primerjavi z avgustom so na Hrvaškem zabeležili pri oblačilih in obutvi, ki so dražji za 21,2 odstotka. Za 2,9 odstotka so se v primerjavi z avgustom podražile najemnine za stanovanja, stroški vodooskrbe ter elektrika, plin in druga goriva. Povprečne cene hrane in brezalkoholnih pijač so bile septembra za 0,2 odstotka nižje kot avgusta, prav tako so se pocenile gostinske in hotelirske storitve, in sicer za 2,1 odstotka.

Kaj pa inflacija v Sloveniji

Slovenija je imela septembra na letni ravni 10-odstotno inflacijo, kar je eno odstotno točko manj kot avgusta. Na letni ravni so se najbolj zvišale cene hrane in brezalkoholnih pijač za 14,4 odstotka. Sledile so podražitve naftnih derivatov: tekoča goriva so se podražila za 44,1 odstotka, dizelsko gorivo za 34,8 odstotka in bencin za 20 odstotkov. Za 13 odstotkov so bile višje cene stanovanjske in gospodinjske opreme in tekočega vzdrževanja stanovanj.

K mesečni deflaciji so največ prispevala pocenitve električne energije (za 24,5 odstotka), počitniških paketov (za 14,4 odstotka) ter proizvodov in storitev za osebna vozila (za 2,6 odstotka).  V primerjavi z avgustom pa so se septembra v Sloveniji zvišale cene oblačil in obutve (za 6,2 odstotka), trdih goriv (za 14,4 odstotka), gostinskih storitev (za 3,2 odstotka) in hrane (za 1,3 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila septembra 10,6-odstotna, na mesečni ravni pa so se cene medtem znižale za 0,3 odstotka. Prav toliko so se cene blaga in storitev po merjene s harmoniziranim indeksom dvignile na Hrvaškem, medtem ko letna rast cen znaša 12,6 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje