Rekordno visoka kazen na Hrvaškem: voznik mora plačati 7.000 evrov

Svet 14. Mar 202419:16 1 komentar
Hrvaška policija
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

30-letni Nikola in 21-letni Saša si bosta dobro zapomnila jutro, ko sta se pijana sprla s policisti. Prejela sta najvišjo kazen za prometni prekršek na Hrvaškem doslej – 7.000 evrov.

Ta teden je bil na Hrvaškem zaključen kazenski postopek zoper dva mlada Hrvata, ki sta se novembra lani pijana v Dapcih pri Čazmi sprla s policisti – zaradi vožnje pod vplivom alkohola in odnosa do hrvaških prometnih policistov sta si prislužila 7.000 evrov kazni.

“Zakaj ste me ustavili, pustite me, kaj hočete?! Ne veste, kdo sem, s kom imate opravka,” je 30-letni Nikola kričal na policiste, ki so ga ustavili. Ker ni prenehal, so ga vklenili, on pa se je aktivno upiral. Ni hotel sesti v policijsko vozilo, nekajkrat ga je tudi brcnil.

Kolegu je v bran stopil sopotnik Saša, 21-letnik, ki je bil prav tako pod vplivom alkohola. Policiste je oviral pri njihovem delu, saj jih je potiskal s telesom in ramo ter se postavil pred policijsko vozilo.

Nikolo so spoznali za krivega in ga obsodili na skupno globo v višini 6.650 evrov: 4.000 za konflikt s policijo in 2.650 evrov za vožnjo pod vplivom alkohola. Plačati mora tudi 340 evrov za stroške prekrška. Ker je v zaporu prebil 15 dni, so mu od kazni odbili 600 evrov. Dobil je tudi pol leta prepovedi vožnje.

Sašo so obsodili na 1.000 evrov kazni. V zaporu je bil tri dni, zato so mu od kazni odbili 120 evrov.

Oba sta priznala krivdo in se pokesala, a sodnik do njiju ni imel usmiljenja. Oteževalna okoliščina je bila tudi to, da je bil Nikola že večkrat kaznovan zaradi prometnih prekrškov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje