Rezultati ankete: večina Nemcev prepričana, da se ne izplača več delati

Svet 06. Sep 202305:40 5 komentarjev
Železniški delavci v Nemčiji
PROFIMEDIA

V Nemčiji je večina prepričana, da se v službo ob vse višjih nadomestilih za brezposelne ne izplača več hoditi. Neki skladiščnik je tako v ponedeljek dal odpoved, svojo odločitev pa utemeljil z besedami, da bo ob državni pomoči in delu na črno zaslužil več kot z delom v skladišču.

Rezultati javnomnenjske ankete so pokazali, da večina Nemcev meni, da se ne izplača več delati. V raziskavi, ki jo je inštitut INSA opravil za dnevnik Bild, je takšno prepričanje delilo 52 odstotkov vprašanih. Da se še vedno izplača hoditi v službo, je dejalo 40 odstotkov sodelujočih, medtem ko ostali niso želeli odgovoriti.

Glavni razlog za takšno prepričanje so visoke finančne pomoči za brezposelne, ki bodo po zadnjem vladnem sklepu v letu 2024 višje za 61 evrov. Po pisanju N1 Zagreb bo samska brezposelna oseba od takrat na mesec prejela 563 evrov. V Nemčiji država prejemnikom pomoči sicer krije tudi vse stroške nastanitve in zdravstvenega zavarovanja.

Prav zato je v ponedeljek skladiščnik iz enega od nemških mest v ponedeljek pustil službo. Kot je zatrdil, lahko ob državni pomoči z nekaj dela na črno zasluži več, kot če bi nadaljeval delo v skladišču.

Razmišljanju pritrjujejo tudi izračuni časnika Bild. Ti kažejo, da zaposleni z minimalno urno postavko, ki je trenutno pri 13,9 evra, mesečno zasluži okoli 2.000 evrov bruto. Ko temu znesku odbijemo davek, prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter najemnino in druge položnice, delavcu ostane približno 600 evrov.

Anketarji so v rezultatih zaznali tudi politične povezave. Privržencev mnenja, da se ne izplača več delati, je največ volilcev desno populistične Alternative za Nemčijo (AfD). Medtem med tistimi, ki delu še vedno pripisujejo vrednost in smisel, pa so predvsem volilci strank vladajoče koalicije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje