Ribič na Hrvaškem ulovil nenavadno žival

Svet 22. Okt 202411:34 0 komentarjev
morski polž, triton, Jadransko morje, morske živali
Foto: Zajem zaslona/FACEBOOK

V mreže, s katerimi sicer lovi orade, je ribič ujel žival, ki jo v Jadranskem morju srečamo zelo redko, med zbiratelji pa je zaradi velikosti in nenavadnega videza zelo priljubljena.

Nenavadno žival je ribič potegnil iz mreže za orade, ki jih je lovil v bližini Verudele pri Pulju.

Mrežo je izvlekel iz globine osmih metrov, vanjo pa se je ujel precej velik primerek morskega polža. V puljskem akvariju so ga prepoznali kot velikanskega dlakavega tritona (latinsko: Monoplex parthenopeus).

Kot so pojasnili na svojem Facebookovem profilu, ta vrsta naseljuje tropska in subtropska morja, ker ima rada toplejše vode. V Jadranskem morju je relativno redka, običajno najdejo le nekaj primerkov, večinoma v južnem Jadranu, kjer so temperature vode nekoliko višje.

Triton je običajno dolg od 10 do 15 centimetrov, v nekaterih primerih do 20. Od ostalih morskih polžev se razlikuje predvsem po spiralni, robustni školjki z izrazitimi izrastki/bodicami, ki ustvarjajo vtis poraščenosti.

Lupina je lahko svetlo ali temno rjava, pogosto je progasta, kar omogoča, da se lažje zlije z okolico in polžu s kamuflažo nudi zaščito pred plenilci.

Zaradi precejšnje velikosti in specifičnega videza je priljubljen med zbiratelji školjk. Kljub temu da ga redko najdemo, pa je v ekosistemu Jadranskega morja pomemben kot plenilec manjših nevretenčarjev (školjk in polžev), so poudarili v objavi puljskega akvarija.

Biologinja akvarija, Karin Gobić, pa je za časnik 24sata.hr povedala, da je primerek, ki ga je k njim prinesel ribič, dolg 15 centimetrov in da je precej težak. Znanstveniki še ne vedo, ali gre za moški ali ženski primerek.

“Njegovi sorodniki živijo v skupinah, tisti iz tropskih morij pa se prehranjujejo s strupenimi morskimi zvezdami, je še povedala biologinja in dodala, da ima rod tritonov med vsemi morskimi polži najdaljši stadij ličinke – tri mesece.

Avgusta pa smo pisali, da so pri rtu Kamenjak, prav tako blizu Pulja, našli vrsto tropskega morskega polža, najverjetneje pegastega morskega zajčka. Tudi sicer v Jadranu zaradi podnebnih sprememb, ki imajo za posledico segrevanje morja, najdejo vedno več vrst, ki jih prej tu ni bilo in zaradi toplejših razmer v Jadranskem morju najdejo primerno območje za življenje ali naselitev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!