Rusi povečali kibernetske napade na Hrvaško: Cilj je kraja občutljivih podatkov

Svet 21. Maj 202215:15 > 16:04 2 komentarja
Kibernetski napad
PROFIMEDIA

Rusija je povečala obseg kibernetskih napadov na Hrvaško, je za Večernji list povedal direktor hrvaške varnostno-obveščevalne agencije. Cilj večine napadov, ki jih je Hrvaška prestregla, je bil kraja občutljivih podatkov ministrstev ali davčne uprave, je povedal.

Na Hrvaškem se v zadnjem času soočajo z vedno večjim številom kibernetskih napadov na državne institucije. Napadi prihajajo iz Rusije.

“Napadene niso bile le hrvaške institucije, temveč tudi velika podjetja, in to tako s strani ruskih kriminalnih kot državnih združb. Pred nekaj leti sta Nato in Evropska unija začeli javno govoriti o tem, kdo stoji za temi napadi. Glede na trenutne razmere v Ukrajini ni razloga, da bi to skrivali. Del teh kibernetskih napadov prihaja iz združb, povezanih z ruskimi obveščevalnimi agencijami,” je za Večernji list povedal direktor hrvaške varnostno-obveščevalne agencije Daniel Markić.

Dodal je, da so se napadi povečali po ruski invaziji na Ukrajino, pa tudi zaradi covida, saj se je poklicno in družbeno življenje še bolj preselilo v kibernetski svet. Temu pa so sledile nekatere države in kriminalne skupine, je še povedal.

Ruski napad se lahko razširi izven ukrajinskih meja, pravi Markić

“Ta vojna, ki je bila bolj ali manj nepričakovana, lahko ima potencialno usodne posledice ne samo za Ukrajino; ta že trpi težke posledice. A ne moremo izključiti možnosti, da se ta napad razširi tudi v vojnem smislu. Medtem je naša dolžnost predvsem biti pozoren na vse, kar se lahko zgodi v naši bližini. Ruski vpliv v regiji je poznan, še posebej v Srbiji, zato moramo biti pozorni. A ker vidimo, da ruska operacija v Ukrajini očitno ne gre po ruskih načrtih, ne moremo izključiti možnosti, da bo Rusija ukrepala na druge načine, med katerimi je tudi dejavnost v kibernetskem svetu,” je še dejal Markić.

Tudi incident z dronom, ki je marca strmoglavil v Zagrebu, po Markićevih besedah jemljejo zelo resno.

“Čeprav je Hrvaška zavezana mednarodnemu sodelovanju, predvsem prek Nata in Evropske unije, in se zanaša na svoje partnerje, smo ugotovili, da to ni dovolj. Žal so naši zavezniki morda imeli priložnost videti ta zloglasni dron in ga morda ustaviti. Ni jim uspelo, tudi nam ne, in to je resno sporočilo ne le za hrvaško obveščevalno službo, ampak za vse hrvaške institucije,” je za Večernji list še zaključil Markić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje