Rusi v kratkem v Ukrajino le še z vizumom

Svet 17. Jun 202217:10 4 komentarji
Rusija, Ukrajina
PROFIMEDIA

Končuje se dobra tri desetletja dolgo obdobje, v času katerega so ruski državljani v Ukrajino lahko pripotovali brez vizuma.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes napovedal, da namerava Ukrajina s 1. julijem za ruske državljane uvesti vizume, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem se bo končalo dobrih 30 let dolgo obdobje prehajanja meje brez vizumov za ruske državljane, ki je trajalo od razpada Sovjetske zveze leta 1991.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je dejal, da se je Ukrajina za to potezo odločila zaradi ruske invazije, pa tudi zato, da bi s tem okrepila svoje obrambne napore. “Zaradi obsega vojne, ki jo je sprožila Ruska federacija, moramo okrepiti nadzor nad vstopom ruskih državljanov na naše ozemlje. Varnost je prednostna naloga,” je izjavil Jermak.

Sosedi si sicer delita skoraj 2.300 kilometrov dolgo mejo, prav tako pa imajo številni prebivalci obeh držav svoje sorodnike v drugi državi.

Upad v številu Rusov, ki potujejo v Ukrajino, so zabeležili že po aneksiji Krima leta 2014. Pred tem, leta 2013, je Ukrajino obiskalo nekaj manj kot 11 milijonov Rusov, medtem ko se jih je leto zatem tja odpravilo le še pol tretji milijon. Med letoma 2015 in 2019 je ta številka padla na 1,5 milijona, po začetku pandemije leta 2020 pa v Ukrajino ni prišlo več niti pol milijona ljudi, je za AFP povedal tiskovni predstavnik ukrajinske obmejne straže Andrej Demčenko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje