Rusi zaradi strahu pred vpoklicem bežijo na meje: “Najhujše nas še čaka”

Svet 29. Sep 202218:04 1 komentar

Denis se z eno torbo v vsaki roki in še eno na hrbtu vzpenja po hribu, saj je pravkar prestopil rusko-gruzijsko mejo.

“Preprosto sem utrujen. To je edino, kar čutim,” je povedal 27-letnik, medtem ko poskuša zajeti sapo. Denis je bil na poti šest dni, od tega je večino časa samo čakal v vrsti za prečkanje meje. Je eden od več sto tisoč Rusov, ki so se podali na naporno pot, da bi zapustili svojo državo.

Med prebežniki so tudi ženske in otroci, največ pa je moških, sposobnih za boj. Ti se bojijo, da bodo vpoklicani v vojno v Ukrajini. Po podatkih gruzijskega ministrstva za notranje zadeve jih dnevno čez mejni prehod Lars pride vsaj 10.000.

Denis, ki ni želel razkriti priimka, je dejal, da se je za odhod odločil zaradi negotovosti po napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina prejšnji teden o “delni mobilizaciji” državljanov kljub poudarjanju, da bodo vojaški napad izvajali samo vojaški strokovnjaki. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da bo vojska vpoklicala 300.000 moških z vojaškimi izkušnjami za vojno v Ukrajini.

Čeprav trenutno ni vpoklican, se Denis boji, da se to lahko spremeni. “Kako naj vem, kaj se bo zgodilo čez tri leta? Kako naj vem, kako dolgo bo to trajalo?” je rekel. “To je negotovo in nihče ne ve, kaj bo sledilo.”

Njegove občutke delijo številni, ki prečkajo mejo z Gruzijo. To so učitelji, zdravniki, taksisti, odvetniki in gradbeniki – navadni Rusi, ki si ne želijo vojne. Čeprav pravijo, da se ne strinjajo z vlado, verjamejo, da ne morejo storiti ničesar, da bi Putina prisilili k spremembi. Kljub nevarnemu potovanju so se odločili, da zapustijo domovino.

Mejni prehod med Gruzijo in Rusijo
Mejni prehod med Gruzijo in Rusijo (Irakli Gedenidze/REUTERS)

Na poti so brez hrane in stranišča

Denis pravi, da je več dni preživel v avtomobilu brez zadostnega dostopa do hrane in stranišča. “Medtem ko čakaš, da prečkaš mejo, ni stranišča. Ne moreš dobiti veliko hrane, ker jo takoj prodajo, in tudi nihče ni spakiral veliko hrane, ker nismo pričakovali, da bo to trajalo tako dolgo,” je dejal.

Drugi moški je prehodil 20 kilometrov, da bi prišel v Gruzijo. Tudi njega skrbi, da se bo vpoklic razširil. “Danes to ne velja zame, lahko pa velja jutri,” je dejal moški, ki je hotel ostati anonimen, saj se boji ukrepov Moskve.

George je s seboj vzel le torbo z nekaj oblačili in psa

George Vatsadze, 28-letni strokovnjak za trženje, pa je dejal, da zapušča Rusijo, ker ne želi prizadeti svojih bližnjih. Babica je iz Ukrajine, prav tako bratranci. “Ne morem se boriti tam,” je dejal. Vatsadze je mejo prečkal skupaj z bratom, ki bi ga zagotovo vpoklicali. S seboj je vzel le torbo z nekaj oblačili in psa. Pojasnil je, da je bilo to edino, kar je lahko storil.

Utrujen je in vesel, da mu je uspelo priti v Gruzijo, hkrati pa razočaran, ker je moral zaradi ruske invazije na Ukrajino zapustiti dom. “Po mojem mnenju približno polovica našega prebivalstva ni za vojno, vendar se sistemu ne morejo upreti, ker je nevarno,” je dejal. “Že ko govorim o tem, se izpostavljam tveganju.”

Ni želel oditi in zaveda se, da se morda ne bo mogel nikoli več vrniti. “Vse to se dogaja zato, ker ne moremo več zaupati vladi, ker nam je povedala veliko laži,” je dejal. “Slišali smo, da mobilizacije ne bo, a šest mesecev pozneje se to dogaja.” “Kaj bo čez šest mesecev?” se sprašuje in skuša zadrževati solze. “Ne vem, a nočem čakati, da bom izvedel.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje