Rusija dva nemška diplomata razglasila za nezaželeni osebi

Svet 20. Dec 202121:34 0 komentarjev
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/ REUTERS

Po nedavni obsodbi ruskega državljana zaradi umora v Nemčiji je Rusija dva nemška diplomata v državi razglasila za nezaželeni osebi. Gre za odziv na enako potezo nemških oblasti, ki so minuli teden prav tako izgnale dva sodelavca ruskega veleposlaništva v Berlinu.

Sodišče v Berlinu je v sredo minuli teden 56-letnega Rusa, ki naj bi bil sodelavec ruske obveščevalne službe (FSB), obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora gruzijskega državljana čečenskega porekla leta 2019 sredi Berlina. Rus je bil spoznan za krivega naročenega umora, izvedenega v imenu FSB.

#related-news_0

Nemška zvezna vlada je ob tem dva uslužbenca ruskega veleposlaništva v Berlinu razglasila za nezaželeni osebi. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ob tem govorila o “težki kršitvi nemškega prava in suverenosti Nemčije”.

Rusija je obsodbo ruskega državljana že minuli teden označila za politično motivirano, izgon svojih diplomatov pa označila za “neprijateljsko dejanje Berlina”, ki da ne bo ostalo brez odgovora.

Nemčija kritična do odločitve Rusije

Danes je nato rusko zunanje ministrstvo nemškega veleposlanika Gezo Andreasa von Geyra na pogovoru obvestilo o odločitvi, da dvojico nemških diplomatov razglasijo za t. i. persono non grata. Nemško zunanje ministrstvo je danes to odločitev kritiziralo. “Ta korak ni presenečenje, je pa z vidika zvezne vlade vendarle popolnoma neutemeljen,” so sporočili.

Nemška vlada je sicer dva ruska diplomata izgnala že v času preiskave umora gruzijskega državljana in to utemeljila s pomanjkljivim sodelovanjem ruske strani. Tudi takrat se je Moskva odzvala z izgonom dveh nemških diplomatov.

Odnosi med Nemčijo in Rusijo so se od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 izrazito poslabšali. Za to so med drugim krivi doslej največji kibernetski napad na nemški parlament leta 2015, za katerim naj bi stali ruski hekerji, zastrupitev kritika Kremlja Alekseja Navalnega in nazadnje krepitev ruskih sil na meji z Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!