Rusija grozi: V znak protesta bomo izgnali ameriške diplomate

Svet 07. Mar 202415:26 5 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin ima nagovor pred ruskim parlamentom
Foto: PROFIMEDIA

Teden dni pred predsedniškimi volitvami Rusija ZDA očita vmešavanje v ruske notranje zadeve. Na pogovor so poklicali tudi ameriško veleposlanico.

Rusija je danes poklicala na pogovor ameriško veleposlanico in zagrozila z izgonom ameriških diplomatov v znak protesta proti domnevnemu vmešavanju ZDA v notranje zadeve Moskve. Do očitkov na račun Washingtona prihaja teden dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih naj bi po pričakovanjih ponovno zmagal Vladimir Putin.

Moskva je ameriški veleposlanici v Moskvi Lynne Tracy izročila uradno noto, v kateri je obsodila poskuse vmešavanja ameriških nevladnih organizacij v njene notranje zadeve. Washington po prepričanju Moskve financira protiruske nevladne skupine in širi dezinformacije o bližajočih se predsedniških volitvah in ruski ofenzivi proti Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je te neprofitne skupine, specializirane za izobraževanje, obtožilo, da ob podpori veleposlaništva izvajajo programe in dejavnosti, ki so usmerjeni proti Rusiji in ki si prizadevajo “novačiti vplivne agente pod krinko izobraževalnih in kulturnih izmenjav”.

Omenjene tri organizacije – Ameriški svet za mednarodno izobraževanje, Kulturni razgledi in Inštitut za mednarodno izobraževanje – je Moskva razglasila za nezaželene.

Na bližajočih se volitvah Putin brez pravih tekmecev

Zunanje ministrstvo je pri tem uslužbencem ameriškega veleposlaništva zagrozilo z izgonom, če bodo vpleteni v tovrstne dejavnosti, poroča AFP.

Moskva obravnava nevladne organizacije in skupine civilne družbe, ki jih podpira Zahod, kot sovražne in jih pogosto obtožuje, da usposabljajo ljudi za delovanje proti Kremlju, kar pa zahodne države kot tudi same organizacije zavračajo.

Moskva je več teh organizacij in skupin razglasila za nezaželene, zaradi česar je sodelovanje ruskih državljanov z njimi nezakonito.

V Rusiji bodo od 15. do 17. marca predsedniške volitve, na katerih bo zaradi neudeležbe prave opozicije po pričakovanjih ponovno izvoljen aktualni predsednik Vladimir Putin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje