Rusija, Iran, Irak in Sirija o napadih ZDA: So nezakoniti in neupravičeni

Svet 06. Feb 202407:30 2 komentarja
Zasedanje Varnostnega sveta
Prvo zasedanje varnostnega sveta v letu 2024. (Foto: Profimedia)

Varnostni svet ZN je v ponedeljek na zahtevo Rusije razpravljal o novih ameriških napadih na Bližnjem vzhodu. Veleposlaniki Irana, Iraka, Sirije in Rusije so kritizirali ravnanja ZDA.

Ameriške sile v Iraku in Siriji so bile v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize od 7. oktobra tarča 165 napadov. Po smrtonosnem napadu na ameriško oporišče 28. januarja v Jordaniji so ZDA silovito odgovorile in sprožile niz napadov proti domnevno proiranskim skupinam v Siriji in Iraku.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je dejal, da so bili to zadnji v vrsti nezakonitih in neodgovornih napadov ZDA, ki potrjujejo agresivno naravo ameriške politike na Bližnjem vzhodu. “Tudi London bi moral odgovarjati za sodelovanje pri provokacijah velikega brata v Washingtonu,” je o vlogi Združenega kraljestva dejal Rus in dodal, da ZDA namerno vlečejo Iran v regionalni konflikt.

Iranski veleposlanik Amir Saeid Iravani se je povsem strinjal z njim in dodal, da so ameriški napadi nezakoniti, neupravičeni, groba kršitev osnovnih načel mednarodnega prava in ustanovne listine ZN. Zagotovil je, da Iran nima vojaške prisotnosti v Iraku, v Siriji pa ima svetovalce na povabilo vlade v Damasku. “ZDA z napadi le odvračajo pozornost od pravih vzrokov krize, kar so okupacija, agresija in genocid s strani Izraela,” je dejal Iravani in dodal, da bi se morale ZDA in druge države zveze Nato umakniti iz Iraka.

Namestnik iraškega veleposlanika države Abas Kadhon Obaid al Fatlavi je obsodil vse napade na iraškem ozemlju ter pozval Varnostni svet, naj zaščiti ozemeljsko celovitost držav.

Veleposlanik Sirije Kusaj al Dahak je kot glavni vzrok konfliktov v regiji navedel uničujočo politiko ZDA, ki da slepo podpirajo izraelsko okupacijo Palestine. ZDA je obtožil, da si napačno razlagajo 51. člen ustanovne listine ZN, ki govori o pravici držav do samoobrambe.

Ravno ta člen je namreč namestnik ameriške veleposlanice pri ZN Robert Wood v svojem nastopu znova navedel kot opravičilo za najnovejše ameriške vojaške operacije na Bližnjem vzhodu.

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je v svojem nastopu izrazil naraščajoči občutek nemoči glede zaustavitve prelivanja konflikta iz Gaze v širšo regijo. “Še naprej verjamemo, da je najboljši način za zaustavitev spirale nasilja v regiji, mir v Gazi. Bombardiranje Gaze je potrebno ustaviti, kakor tudi napade na Izrael,” je dejal Žbogar in vse v regiji pozval, naj delajo na zmanjšanju napetosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje