Rusija iz okolice ukrajinske meje umika več kot 10 tisoč vojakov

Svet 25. Dec 202114:11 > 14:13 0 komentarjev
Ruski vojaki ob ukrajinski meji
Sergey Pivovarov/REUTERS

Rusija je z juga države v bližini ukrajinske meje umaknila več kot 10 tisoč pripadnikov vojske. Za zdaj ni znano, kam so bili premeščeni.

Več kot 10.000 pripadnikov ruske vojske se je vrnilo v vojaške baze po večmesečnih vajah, ki so ob naraščanju napetosti potekale na jugu Rusije in v bližini ukrajinske meje, so danes sporočili iz Moskve.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so manevri “bojnega usposabljanja” potekali na več lokacijah v okolici mest Volgograd, Rostov in Krasnodar, ter na zasedenem polotoku Krim, torej na območjih v neposredni bližini Ukrajine.

Ni znano, kam so bili vojaki premeščeni

Po navedbah ministrstva so vaje potekale tudi na ruskih ozemljih dlje od ukrajinske meje – ob mestih Stavropol in Astrahan, na Severnem Kavkazu, pa tudi v Armeniji, Abhaziji in Južni Osetiji. Ruska vojska v svoji izjavi sicer ni navedla, v katere baze so bili vojaki premeščeni.

“Da bi med božično-novoletnimi prazniki zagotovili visoko stopnjo pripravljenosti v južni vojaški coni, bodo za obvladovanje morebitnih izrednih razmer aktivirane dodatne zaščitne enote in okrepitve,” so dodali predstavniki ruske vojske.

Zahod že več kot mesec dni obtožuje Rusijo, da blizu ukrajinske meje zbira na tisoče vojakov in se pripravlja na morebitno vojaško posredovanje proti Kijevu. Moskva na drugi strani zanika vsakršne vojne namene in trdi, da Rusijo ogrožajo “provokacije” Kijeva in Nata ter zahteva zavezo, da se zveza Nato ne bo širila na območje nekdanje ZSSR. Te zahteve naj bi bile obravnavane na rusko-ameriških pogovorih v januarju.

Odnosi med Kijevom in Moskvo so zelo napeti že od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, ko so se začeli spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti na vzhodu države.

Število vojakov naj bi se le rahlo povečalo

Sekretar ukrajinskega varnostnega sveta Oleksij Danilov je v petkovem pogovoru sicer omenil, da tveganje za skorajšnjo eskalacijo konflikta ni veliko.

Po njegovih besedah se je število ruskih vojakov v bližini Ukrajine le rahlo povečalo, in sicer s 93.000 v oktobru na približno 104.000 v tem trenutku.

V Ukrajini poročajo o več kot 200 kršitvah prekinitve ognja

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki spremlja konflikt med ukrajinskimi vladnimi silami in separatisti na vzhodu Ukrajine, je na območjih Donecka in Luganska v enem dnevu zabeležila več kot 200 kršitev prekinitve ognja. V začetku tega tedna sta se sprti strani ob posredovanju Francije in Nemčije dogovorili, da se ponovno zavežeta k prekinitvi ognja, ki je bila sklenjena pred letom in pol, vendar je bila nato večkrat kršena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!