Rusija nekdanjo zmagovalko Evrovizije obtožila širjenja lažnih informacij

Svet 29. Nov 202318:42 0 komentarjev
Pevka Jamala
Pevka Jamala (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija je danes ukrajinsko zmagovalko na Evroviziji leta 2016 Jamalo v odsotnosti obtožila širjenja lažnih informacij o ruski vojski. Ob tem je tožilstvo v Moskvi dodalo, da bodo pevko pridržali, če bo vstopila v Rusijo.

Tožilstvo je Jamalo obtožilo, da je aprila lani objavila videoposnetek, v katerem je širila lažne informacije o “ruskih ukrepih v Ukrajini”. Dodalo je, da je Jamalo motiviralo nacionalno sovraštvo do ruske vojske in da jo bodo pridržali, če bo vstopila v Rusijo. Rusija je sicer pred tem Jamalo že uvrstila na seznam iskanih oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

40-letna pevka s pravim imenom Susana Jamaladinova, je glasna nasprotnica ruske okupacije polotoka Krim in ruske invazije na Ukrajino. Leta 2016 je zmagala na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu s skladbo 1944. Pesem je posvetila svoji prababici, ki je bila med okoli 250.000 Tatari, ki so jih deportirali s polotoka Krim v času sovjetskega diktatorja Stalina leta 1944 v okviru kolektivnega kaznovanja zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti.

Njena pesem s politično vsebino je tako že od začetka vzbudila nasprotovanje Moskve in oblasti na Krimu, ki so zahtevali diskvalifikacijo pesmi, češ da kritizira rusko priključitev Krima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!