Rusija odgovornost za teroristični napad v Moskvi prvič pripisala IS

Svet 24. Maj 202410:24 > 14:20 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v bližini Moskve prvič pripisala skrajni skupini Islamska država (IS). V Moskvi pri tem niso ovrgli obtožb na račun Ukrajine, ki ji očitajo domnevno vpletenost v najbolj smrtonosni teroristični napad v državi v zadnjih dveh desetletjih. Rusija je v četrtek opozorila ZDA, naj ne dovoli Ukrajini, da z ameriškim orožjem napade rusko ozemlje.

Rusija je danes prvič skrajni skupini Islamska država (IS) pripisala odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v bližini Moskve, v katerem je bilo ubitih več kot 140 ljudi.

Glede na ugotovitve ruske obveščevalne službe (FSB) je IS koordinirala napad na dvorano Crocus v predmestju Moskve, v katerem je 22. marca umrlo najmanj 144 ljudi, več kot 380 pa ranjenih.

Kot je danes dejal vodja FSB Aleksander Bortnikov, so med preiskavo ugotovili, da so priprave, financiranje, napad in umik teroristov prek interneta usklajevali pripadniki frakcije Provinca Islamske države Horasan (IS-K), ki deluje v Afganistanu in Pakistanu, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Rusija pri tem ni ovrgla svojih obtožb proti Ukrajini, ki ji pripisuje vpletenost v napad. Bortnikov je v današnji izjavi dejal še, da so teroristi po končanem napadu dobili jasna navodila, naj se pomaknejo proti ukrajinski meji, kjer je z druge strani zanje bilo pripravljeno “okno”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

IS je po napadu sicer že večkrat prevzela odgovornost za dejanje, vendar je Moskva vztrajno poskušala povezati Ukrajino in Zahod z napadom. Ukrajina je vpletenost večkrat zanikala.

Na prizorišče koncertne dvorane Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati, preden so stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Med njimi so tudi štirje iz Tadžikistana, ki so obtoženi, da so izvedli napad na dvorano.

ZDA so sporočile, da so v začetku marca javno in po tihem opozorile Rusijo, da IS načrtuje napad na koncertno dvorano v Moskvi, vendar je Rusija to opozorilo zavrnila, je povedal neimenovani predstavnik ameriške obveščevalne službe, še navaja AFP.

Rusija posvarila pred uporabo ameriškega orožja za napade na rusko ozemlje

Rusija je v četrtek opozorila ZDA, naj ne dovoli Ukrajini, da z ameriškim orožjem napade rusko ozemlje. S tem se je ruska stran odzvala na poročanje ameriških medijev, da naj bi bili v Washingtonu nekateri naklonjeni takšnim napadom. Ukrajina naj bi sicer ponoči izvedla raketne napade na polotok Krim, ruska vojska pa je ponoči obstreljevala Harkov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek komentiral poročanje ameriškega časnika New York Times, po katerem je ameriški državni sekretar Antony Blinken naklonjen napadom na rusko ozemlje z ameriškim orožjem in želi prepričati predsednika Joeja Bidna, da odpravi omejitve.

“Ta odnos je popolnoma neodgovoren, položaj je s svojimi posledicami zelo nevaren,” je za rusko državno televizijo dejal Peskov.

V Washingtonu, pa tudi v nekaterih evropskih prestolnicah, nenehno izzivajo zaostrovanje, je še dejal Peskov in opozoril, da dobave orožja samo podaljšujejo vojno za Ukrajince, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od ZDA in drugih zahodnih zaveznikov želi, da njegovi državi dovolijo uporabo dobavljenega orožja tudi za napade na Rusijo. Doslej je Ukrajina za napade na rusko ozemlje uporabljala predvsem orožje iz lastne proizvodnje.

Rusija je medtem poročala o dveh smrtnih žrtvah novih ukrajinskih napadov na črnomorski polotok Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila.

Tarča napadov z raketami je bilo ponoči območje okoli mesta Simferopol, je na Telegramu sporočil krimski guverner Sergej Aksjonov. Prebivalci pa so na družbenih omrežjih poročali o eksplozijah tudi z območij blizu mest Alušta in Jalta na Krimu. Omenjali so tudi “množični napad”, ki ga je morala odbiti ruska zračna obramba. V Kijevu se na ta poročila za zdaj niso odzvali, poroča dpa.

Nadaljuje se obstreljevanje Harkova

Rusija medtem nadaljuje obstreljevanje Harkova. Ruske sile so mesto na severovzhodu Ukrajine zadele z vodenimi bombami. Poročil o žrtvah ni, več stanovanjskih stavb pa je bilo v manjši meri poškodovanih, je na Telegramu sporočil župan Harkova Ihor Terehov.

Dan prej je v ruskih napadih na Harkov po zadnjih podatkih umrlo sedem ljudi, 16 je bilo ranjenih, pa je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov. Mesto in okolico je zadelo najmanj 15 raket. V napadu je bila zadeta tudi ena večjih ukrajinskih tiskarn, poroča dpa.

Harkov je v zadnjih tednih tarča okrepljenih ruskih napadov. Pred dvema tednoma so ruske sile sprožile tudi kopensko ofenzivo na obmejnem območju harkovske regije. Del ruskih enot je po poročanju dpa sedaj manj kot 20 kilometrov oddaljen od obrobja mesta.

Harkov je v petek obiskal predsednik Zelenski, ki je s predstavniki oblasti in oboroženih sil v regiji govoril o obrambi območja, zlasti v sektorju v okolici mesta Vovčansk, in obnovi poškodovane energetske infrastrukture.

Ukrajinsko poveljstvo trdi, da so ruske sile v harkovski regiji “obtičale”, napredujejo pa na vzhodni fronti. Ruske sile so v Harkovu pred dvema tednoma sprožile večjo kopensko ofenzivo in dosegle največji napredek v zadnjih 18 mesecih, navaja AFP.

Harkov
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!