Ruska varnostna služba FSB: Zahod je vpleten v napad v Moskvi

Svet 26. Mar 202416:19 12 komentarjev
Koncertna dvorana Crocus
Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Vodja ruske zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je dejal, da so zahodne obveščevalne službe vpletene v petkov smrtonosni napad v predmestju Moskve. Bortnikov je dodal, da tistega, ki je napad ukazal, sicer še niso identificirali, da pa je z incidentom neposredno povezan tudi Kijev.

“Menimo, da so akcijo pripravili tako radikalni islamisti sami kot seveda tudi zahodne obveščevalne službe, ukrajinske obveščevalne službe pa so s tem neposredno povezane,” je po navedbah ruskih tiskovnih agencij izjavil vodja ruske zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov. Ob tem je ponovil besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so storilci po napadu poskušali pobegniti v Ukrajino.

“Izdal vam bom majhno skrivnost: na drugi strani bi jih pozdravili kot junake,” je dejal prvi mož FSB in pojasnil, da ruske oblasti razumejo, kdo je napad organiziral, niso pa še identificirale “tistega, ki je napad ukazal”. Za svoje trditve sicer ni predložil dokazov, navaja AFP.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem danes izjavil, da so napadalci po napadu poskušali sprva pobegniti v Belorusijo. Vendar pa po njegovih besedah v državo niso mogli vstopiti zaradi kontrolnih točk. “Zato so se obrnili stran in odšli na odsek ukrajinsko-ruske meje,” je izjavil beloruski voditelj, ki je na oblasti od leta 1994.

Peskov o Zelenskem: Jud posebne vrste

Putin je v ponedeljek izjavil, da so za napad v koncertni dvorani Crocus v predmestju Moskve, v katerem je bilo ubitih najmanj 139 ljudi, še 180 pa ranjenih, krivi radikalni islamisti, ki so poskušali pobegniti v Ukrajino, in se vprašal, zakaj.

Dolgoletni ruski voditelj, ki si je nedavno zagotovil peti mandat na čelu največje države na svetu, je že v soboto obljubil, da bodo krivci kaznovani. Kljub temu da je odgovornost za incident prevzela Islamska država (IS), ga je povezal z Ukrajino, ki vsakršno odgovornost zavrača.

Vladimir Putin
Foto: Sergei Guneev via REUTERS

Da so navedbe o vpletenosti Kijeva v napad nesmisel, je poudaril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ga je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes označil za “Juda posebne vrste”. “Jud, ki v marsičem kaže simpatije in naklonjenost nacionalističnemu duhu, ki prežema vodstvo kijevskega režima,” je dejal.

IS, proti kateri se Moskva bori v Siriji, skupina pa je dejavna tudi na ruskem Kavkazu, je napade v Rusiji sicer izvajala že od konca leta 2010. Vendar pa ni nikoli prevzela odgovornosti za napad takih razsežnosti, kot je bil petkov.

Zelenski je danes Oleksija Danilova razrešil s položaja sekretarja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo. Razloga v Kijevu niso objavili. Na položaj je imenoval Oleksandra Litvinenka, ki je doslej vodil zunanjo obveščevalno službo.

Na sodišču še več osumljencev

V soboto, dan po napadu, so ruski organi aretirali skupno 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce, ki naj bi bili vsi državljani Tadžikistana. Ob tem naj bi zasegli avtomatsko orožje, uporabljeno v napadu. Osumljenci so imeli po navedbah FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

Osumljenec za napad v Moskvi
Na sodišču danes še več osumljencev. (Foto: Moscow City Court via REUTERS)

V ponedeljek je rusko sodstvo odredilo pripor za še tri osumljence, dva brata in njunega očeta. Vsi so bili rojeni v tadžikistanski prestolnici Dušanbe, vendar imata brata rusko državljanstvo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Danes je nato rusko sodstvo odredilo pripor za še enega osumljenca, 31-letnega državljana Rusije, rojenega v Kirgizistanu, ki naj bi napadalcem pred napadom priskrbel stanovanje. Na sodišču je moški sicer zanikal, da je vedel za njihove načrte in dejal, da so bili ljudje, ki so stanovanje najeli, običajni najemniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje