Rusija krepi prisotnost vojske na meji z Ukrajino, od svojih zahtev ne odstopa

Svet 01. Feb 202214:57 > 18:39 1 komentar
Ruski vojaki
PROFIMEDIA

Po navedbah ameriške vlade Rusija še naprej povečuje število vojakov na meji z Ukrajino, svojo vojaško aktivnost pa je povečala tudi v Sredozemlju in Atlantiku. Kljub prvotnem poročanju, da je Washington od Rusije že prejel pisni odgovor na predloge za umiritev konflikta v Ukrajini, je Kremelj danes opozoril, da Rusija odgovora še ni poslala.

“V Belorusiji in na meji z Ukrajino je konec tedna potekala namestitev dodatnih ruskih kopenskih enot,” je v ponedeljek v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby in pri tem opozoril, da Rusija prav tako povečuje svoje zmogljivosti na morju.

V povezavi z napovedjo ameriškega predsednika Joeja Bidna, da bodo zaradi ukrajinske krize v državah Nata na vzhodu Evrope kmalu namestili dodatne ameriške enote, je Kirby dejal: “Ena od možnosti, ki nam je na voljo, je uporaba ameriških sil, ki so že v Evropi.” ZDA imajo v Evropi, tudi zunaj kriznih območij, redno nameščenih več deset tisoč ameriških vojakov, od tega približno 35.000 v Nemčiji.

Tiskovni predstavnik Pentagona ni navedel nobenih podrobnosti o tem, kdaj in koliko ameriških vojakov bodo premestili in kam. Ponovil je, da Ukrajina ne bo prejela ameriških okrepitev.

Ameriško zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da je v ponedeljek zvečer prejelo pisni odgovor Rusije na predloge Washingtona za umiritev konflikta v Ukrajini. “Javna pogajanja bi bila neproduktivna, zato bomo Rusiji prepustili odločitev, ali želi razpravljati o svojem odzivu,” so sporočili z ministrstva in dodali, da je ZDA v celoti zavezana dialogu.

Rusija bo vztrajala pri zahtevah

V nasprotju s tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes sporočil, da Rusija doslej še ni poslala uradnega odziva na predloge ZDA in poudaril, da odgovor še vedno pripravljajo.

Ameriška vlada je sicer prejšnji teden Rusiji poslala pisne odgovore na njene pomisleke glede varnosti v Evropi. O njih sta danes ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega Blinken razglabljala v telefonskem pogovoru.

Blinken je v pogovoru Rusijo ponovno pozval, naj zmanjša napetosti in umakne svojo vojsko na meji z Ukrajino, in znova tudi opozoril, da bo nadaljevanje ruske invazije na Ukrajino soočeno s hitrimi in resnimi posledicami. Na drugi strani je Lavrov poudaril, da bo Rusija vztrajala pri svojih varnostnih zagotovilih. Blinknu je povedal še, da Rusija trdno stoji za svojimi zahtevami: da naj se zveza Nato ne širi na Ukrajino ali druge države nekdanje Sovjetske zveze ter da naj se Zahod drži svojih varnostnih obveznosti.

volodimir zelenski
Gleb Garanich/REUTERS

Ukrajina povečuje število vojakov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sredi povečanih napetosti z Rusijo naznanil načrte o preoblikovanju vojske. Odlok, ki ga je podpisal danes v Kijevu, predvideva povečanje števila vojakov v prihodnjih treh letih in odpravo obveznega služenja vojaškega roka.

Načrti, ki jih je v parlamentu danes predstavil Zelenski, predvidevajo povečanje števila vojakov oboroženih sil do leta 2025 za 100.000 mož in končanje naborniškega sistema s ciljem vzpostavitve profesionalne vojske. Zelenski je poudaril, da ta korak, ki je del prizadevanj za posodobitev 250.000-glave vojske, ne pomeni, da je ruska invazija na Ukrajino, ob meji s katero Moskva kopiči svoje sile, neizbežna. “Odlok ni zato, ker bo kmalu vojna, ampak zato, da bomo imeli mir v prihodnosti,” je dejal.

Odlok med drugim predvideva ustanovitev 20 novih brigad ter izboljšanje plač in življenjskih pogojev za vojake. Vladi je Zelenski tudi naročil, naj pripravi zakonodajo za odpravo obveznega služenja vojaškega roka do leta 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje