Rusija poskusno izstrelila balistično raketo z jedrsko zmogljivostjo

Svet 05. Nov 202311:19 4 komentarji
Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Rusija je danes sporočila, da je z ene od svojih podmornic uspešno poskusno izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki lahko nosi jedrsko konico. Pred le nekaj dnevi je Moskva odstopila od ključne pogodbe o prepovedi jedrskih poskusov, že dlje časa pa zaostruje jedrsko retoriko.

Rusko obrambno ministrstvo je navedlo, da so raketo tipa bulava izstrelili s podmornice v Belem morju. Usmerili so jo proti več tisoč kilometrov oddaljeni tarči na polotoku Kamčatka. Kdaj je testiranje potekalo, niso sporočili.

Raketa bulava je sicer dolga 12 metrov in ima doseg več kot 8.000 kilometrov. Gre za prvo tovrstno izstrelitev po nekaj več kot letu dni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zahod Rusijo obtožuje, da vse od sprožitve ofenzive na Ukrajino februarja lani stopnjuje svojo jedrsko retoriko. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden podpisal zakon o preklicu ruske ratifikacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT), ki prepoveduje testiranje jedrskega orožja.

Cilj pogodbe CTBT je bila celovita prepoved vseh jedrskih poskusov in eksplozij, potem ko so Sovjetska zveza, ZDA in druge jedrske sile med hladno vojno izvedle več kot 2.000 poskusov. Tako Rusija kot ZDA sta pogodbo podpisali leta 1996, vendar Washington sporazuma ni nikoli uradno ratificiral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje