Rusija prekinila inšpekcijske preglede v okviru pogodbe novi START

Svet 08. Avg 202221:06
Delite:
jedrsko oboroževanje
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je sporočila ZDA, da ne bo več dovolila inšpekcijskih pregledov, ki jih predvideva pogodba novi START o omejevanju jedrske oborožitve. Razlog za to so, tako Moskva, omejitve potovanj, ki jih je v sklopu številnih sankcij kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino uvedel Zahod, vključno z ZDA.

Zaradi trenj med Rusijo in ZDA, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini, je rusko zunanje ministrstvo danes sporočilo, da bo začasno ustavilo ameriške inšpekcijske preglede objektov, ki so predmet pogodbe o zmanjšanju strateškega orožja novi START. Kot razlog za svojo odločitev so navedle sankcije in sovražno retoriko Zahoda.

“Rusija se je zdaj prisiljena zateči k temu ukrepu zaradi vztrajne želje Washingtona, da bi posredno dosegel ponovni začetek inšpekcijskih pregledov pod pogoji, ki ne upoštevajo obstoječe realnosti,” je v izjavi zapisalo ministrstvo. Prav tako je Moskva Washington obtožila, da si želi ustvariti enostranske prednosti in Rusiji odvzeti pravico do izvajanja inšpekcijskih pregledov na ameriških tleh. V izjavi je namreč navedeno, da Rusija zaradi zahodnih sankcij, vključno z zaprtjem zračnega prostora za ruska letala in vizumskimi omejitvami, težko opravlja inšpekcije na ameriških tleh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Menimo, da bi morale strani v sedanjih okoliščinah opustiti očitno kontraproduktivne poskuse umetnega pospeševanja obnovitve inšpekcijskih dejavnosti in se osredotočiti na temeljito preučitev vseh obstoječih težav na tem področju,” je še dodalo ministrstvo in zapisalo, da bo Rusija še naprej spoštovala določila pogodbe.

Pogodba novi START je zadnji preostali pakt o zmanjšanju oborožitve med nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. V veljavi je od leta 2011, lani pa je bila njena veljavnost podaljšana do leta 2026. V luči tega je minuli teden ameriški predsednik Joe Biden sporočil, da je njegova administracija pirpravljena na “hitra” pogajanja o okvirju, ki bi nadomestil novi START, če bo Moskva izkazala interes za nadaljni nadzor jedrskega oboroževanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar