Rusija s podaljšanjem počitnic v boj proti koronavirusu

Koronavirus 30. Okt 202113:07 0 komentarjev
Lockdown v Rusiji
Evgenia Novozhenina/REUTERS

V Rusiji se začenja dela prost teden, s katerim bodo poskušali zajeziti hitro rastoče število okužb s koronavirusom. Gre za najresnejši ukrep v Rusiji, zaustavitev javnega življenja so namreč imeli zgolj v prvem valu epidemije.

Po vsej Rusiji se je danes v poskusu zaustavitve širjenja novega koronavirusa začel teden dni plačanih počitnic, začele pa so veljati tudi nove omejitve za zajezitev okužb. Danes sicer iz Rusije poročajo o novem rekordnem številu okužb v enem dnevu od začetke pandemije – zabeležili so jih 40.351, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden odredil podaljšane praznike od današnje sobote pa do naslednje nedelje, da bi tako morda le zaustavili širjenje virusa. V Moskvi so se ti “prazniki” začeli že v četrtek, kjer so ustavili tudi vse nenujne storitve.

To je zaenkrat tudi najresnejši ukrep v Rusiji, kjer so imeli splošno ustavitev javnega življenja le v prvem valu pandemije marca lani, nato pa so vse upe položili v cepljenje, zlasti z domačimi cepivi. A ti upi se niso izpolnili, saj je glede na uradne podatke polno cepljenih le 32,5 odstotka prebivalstva.

Problem pa se zdaj s počitnicami kaže tudi v tem, da Rusi ne bodo ostali doma, ampak bodo ta teden izkoristili za potovanja. To naj bi jih načrtovala kar tretjina, kažejo ankete. Epidemiologi v državi so že izrazili zaskrbljenost zaradi tega, so priznali tudi v Kremlju in hkrati pozvali ljudi, naj vendarle ostanejo doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!