Rusija se je odzvala na podelitev statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji

Svet 24. Jun 202218:32 3 komentarji
Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov | Evgenia Novozhenina/REUTERS

Ruske oblasti so odzvale na odločitev voditeljev Evropske unije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v EU. Odločitev so označile za notranjo zadevo Evrope, približevanju Ukrajine in Moldavije EU pa ne nasprotuje niti ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruske oblasti so danes odločitev voditeljev Evropske unije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v EU, označile za notranjo zadevo Evrope, ki za Rusijo ne predstavlja tveganja. Hkrati so iz Moskve Zahod obtožili, da želi voditi vojno proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je notranja zadeva Evrope,” je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da je za Moskvo pomembno, da proces širitve EU ne prinese dodatnih težav v odnosih kandidatk do Rusije. O podelitvi statusa kandidatke Moldaviji je dejal, da si nekdanja sovjetska država želi postati evropska bolj kot Evropejci sami. “Zdi se jim, da bolj, ko bodo protiruski, bolj jih bodo Evropejci imeli radi,” je še dodal.

Tudi Putin ne nasprotuje približevanju Ukrajine in Moldavije EU

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov meni, da proces približevanja Ukrajine in Moldavije EU za Rusijo ne predstavlja nobenega tveganja, saj, da to ni vojaška zveza. Pri tem je spomnil, da tudi predsednik Vladimir Putin temu ne nasprotuje.

Vseeno pa je EU in zvezo Nato obtožil, da želita voditi vojno proti Rusiji, kot so to v svojem času počeli nacisti. “Hitler je pod njegovim vodstvom združil velik del Evrope v vojno proti Sovjetski zvezi. Danes EU in Nato sestavljata takšno sodobno koalicijo za boj in v veliki meri za vojno proti Rusiji,” je dejal med obiskom Azerbajdžana.

Ukrajina po besedah Zelenskega ni tamponsko območje med Zahodom in Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v video nagovoru znova pozdravil podelitev statusa kandidatke za vstop v EU njegovi domovini. Ob tem je poudaril, da Ukrajina ni tamponsko območje med Zahodom in Rusijo, temveč “prihodnja enakopravna partnerica držav članic EU”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ukrajina ni most ali blazina med Zahodom in Rusijo, ni tamponsko območje med Evropo in Azijo, ni območje vpliva, ni siva cona in ni tranzitna država,” je v nagovoru dejal Zelenski. Ob tem je poudaril evropsko prihodnost svoje domovine, ki po njegovi oceni ni več “tretja država”.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Po mnenju predsednika ukrajinskega parlamenta Ruslana Stefančuka bo ta odločitev spremenila zgodovino. “Geografije ne moremo spremeniti. Rusija bo še naprej naša soseda,” je v videoposnetku dejal Stefančuk in dodal, da je v tem primeru zgodovina premagala geografijo.

Ukrajinski premier Denis Šmihal pa je dodal, da se Ukrajini kot kandidatki za vstop v EU odpirajo nove možnosti, pri čemer je imel v mislih dostop do novih programov finančne pomoči EU, navaja dpa. Šmihal je izrazil upanje v prihodnje nove naložbe in nova delovna mesta. “Odslej naša država ne bo le prevzemala evropskih izkušenj, temveč lahko vpliva tudi na industrijsko politiko Evropske unije,” je dejal in ob tem proces vključevanja Ukrajine v EU označil za nepovratnega.

Orban: Podpiramo kandidaturo Ukrajine, ne pa tudi novih sankcij proti Rusiji

Madžarski premier Viktor Orban je v videoposnetku, ki ga je danes objavil na Facebooku, poudaril, da Madžarska podpira prizadevanja Ukrajine za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU, vendar pa ne zagovarja novih sankcij proti Rusiji, saj da povzročajo gospodarske težave v Evropi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Zdaj potrebujemo mir in ne nadaljnjih sankcij, saj je mir edino zdravilo proti vojni inflaciji,” je dejal madžarski premier.

Voditelji EU so na četrtkovem vrhu Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatke za članstvo v EU. Odločitev pomeni začetek dolgega in zapletenega procesa za članstvo. Gruzija, ki se prav tako želi pridružiti EU, bo morala za pridobitev tega statusa izvesti dodatne reforme. Zaradi te odločitve se bodo danes v prestolnici Tbilisi odvile nove demonstracije v podporo prizadevanjem te kavkaške države za vstop v EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje