Rusija vložila pritožbo zoper Ukrajino na Evropsko sodišče za človekove pravice

Svet 22. Jul 202115:49 0 komentarjev
Evropsko sodišče
PROFIMEDIA

Rusija Ukrajini pred Evropskim sodiščem za človekove pravice očita diskriminacijo rusko govorečih prebivalcev Ukrajine in ji pripisuje odgovornost za strmoglavljenje malezijskega letala na vzhodu Ukrajine leta 2014.

Rusija je na Evropsko sodišče za človekove pravice (sodišče Sveta Evrope) vložila pritožbo zoper Ukrajino zaradi dogajanja po letu 2014, ko je Rusija priključila polotok Krim.

Rusija Ukrajini očita več nezakonitih ravnanj, ki da predstavljajo kršitev človekovih pravic. Kot trdijo v Moskvi, Ukrajina diskriminira rusko govoreče prebivalce Ukrajine in z blokado Severnokrimskega kanala onemogoča dostop do vode prebivalcem Krimskega polotoka. Prav tako menijo, da so oblasti v Kijevu odgovorne za nasilje v Kijevu in Odesi ter smrtne žrtve na vzhodu Ukrajine, kjer so leta 2014 izbruhnili oboroženi spopadi.

Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo v spopadih na vzhodu Ukrajine ubitih 14.000 oseb. Ukrajina in njeni zahodni partnerji Rusijo obtožujejo, da v Donbas pošilja podporo separatističnim borcem, ki nasprotujejo vladi v Kijevu.

Kot navaja Euractiv, so v Moskvi prepričani, da “sovražnost ukrajinskih oboroženih sil predstavlja grožnjo življenju in zdravju ruskih državljanov, ki živijo v obmejnih regijah in je prisilila na tisoče ukrajinskih državljanov, da so poiskali zavetje v Rusiji”.

Strmoglavljenje letala

Moskva Kijev prav tako krivi za strmoglavljenje letala družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino julija leta 2014, ko je umrlo 298 ljudi. Kot so pojasnili, Ukrajina takrat ni zaprla zračnega prostora nad območjem, kjer je divjal konflikt, s tem pa je povzročila smrt potnikov na letalu. Mednarodni preiskovalci so sicer izpostavili, da so letalo sestrelili proruski separatisti, raketo buk, ki je sestrelila letalo, pa so pripeljali iz Rusije.

Medtem ko je ukrajinski minister za pravosodje Denis Maliuska sporočil, da obtožbe Rusije temeljijo na mitih, je govorec Kremlja Dmitri Peskov poudaril, da ima Rusija pravico, da pred sodiščem dobi odgovor na te dogodke v Ukrajini. Na podlagi obtožb o kršitvah človekovih pravic se je tudi Ukrajina pred Evropskim sodiščem za človekove pravice že pritožila zoper Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!