Ruska nafta bi po prepovedi lahko v EU prihajala prek Turčije

Gospodarstvo 16. Nov 202216:39 3 komentarji
turška rafinerija, nafta
PROFIMEDIA

Ruski prihodki od fosilnih goriv so oktobra upadli na najnižjo raven po invaziji na Ukrajino. EU z decembrom prepoveduje uvoz ruske nafte, a bi lahko ruski energenti še prihajali na staro celino, in sicer prek Turčije, so opozorili v neodvisnem centru za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) s sedežem na Finskem.

Rusija je po podatkih Centra za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) minuli mesec z naslova fosilnih goriv zbrala 21 milijard evrov, kar je sedem odstotkov manj kot septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njeni prihodki z naslova izvoza v EU so nazadovali za 14 odstotkov na 7,5 milijarde evrov, torej pod predvojno raven.

EU bo sicer prihodnji mesec prepovedala večino uvoza ruske nafte. Rafinirani naftni proizvodi iz največje države na svetu bodo prepovedani od februarja. Ob tem je Bruselj izdal tudi embargo na ruski premog. Prepoved uvoza ruskega plina na drugi strani ni bila izrečena, je pa Moskva dobavo tega energenta v Evropo zmanjšala sama.

A v CREA poudarjajo, da si je ruska nafta pot v Evropo zdaj utrla skozi Turčijo, ki postaja vse pomembnejša destinacija za Moskvo. V Turčiji nafto predelajo, njihov izvoz rafiniranih naftnih proizvodov v EU in ZDA pa je septembra in oktobra glede na julij in avgust poskočil za 85 odstotkov.

Turške rafinerije tako izkoriščajo rusko nafto in jo nato izvažajo dalje, so opozorili v organizaciji. To bi bilo lahko po 5. decembru, ko bo v veljavi prepoved uvoza nafte iz Rusije v EU, pomemben vidik, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje