Aplikacija, ki krade bančne podatke: če jo imate, jo izbrišite!

Digitalno 16. Nov 202212:54 2 komentarja
Telefon, jezna ženska
PROFIMEDIA

Ta aplikacija lahko prestreže SMS-sporočila in obvestila, kar virusu omogoča dostop do občutljivih podatkov v telefonu.

Nekateri ustvarjalci aplikacij za telefone imajo slabe namene. Google iz svoje trgovine redno odstranjuje aplikacije, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo, a včasih enostavno ni dovolj hiter. Portal poslovni.hr tako opozarja predvsem na eno zlonamerno aplikacijo. Pravi, da jo morate – če jo imate naloženo – takoj izbrisati.

Aplikacija Todo: Day manager je polna zlonamerne programske opreme, v njej se sodeč po poročilu GBHackersk skriva tudi bančni trojanski virus Xenomorph. Odkrila ga je ekipa Zcaler ThreatLabz.

Aplikacija zbira osebne podatke uporabnika, vključno s podatki o plačilih, da bi ukradla denar. Virus lahko ukrade podatke, ki jih uporabljate za prijavo v mobilno banko. Ob tem lahko prestreže tudi SMS-sporočila in obvestila ter tako virusu omogoči dostop do občutljivih podatkov v telefonu.

Torej če imate na telefonu nameščeno aplikacijo Todo: Day manager, jo takoj izbrišite. Tudi če Google aplikacijo odstrani iz svoje trgovine, jo morate izbrisati še iz telefona.

V prihodnje pa velja biti pazljiv pri prenosu aplikacij na telefon. Da bi se izognili težavam, je dobro prebrati opis in komentarje, še posebej komentarje, ki so označeni z rdečo zastavico. Gre za opozorila uporabnikov, ki so imeli z aplikacijo težave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje