Prvi mož Nata: Napredek ukrajinske protiofenzive kaže na pomen zahodne pomoči

Svet 14. Jun 202308:11 > 16:38 24 komentarjev
generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. (Foto: PROFIMEDIA)

Napredovanje ukrajinskih sil v protiofenzivi kaže, da zahodna pomoč Kijevu pri spopadanju z rusko agresijo prinaša razliko na bojišču, je ocenil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Napredovanje ukrajinskih sil v protiofenzivi kaže, da zahodna pomoč Kijevu pri spopadanju z rusko agresijo prinaša razliko na bojišču, je pred četrtkovim zasedanjem obrambnih ministrov zveze Nato povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Ministri bodo govorili tudi o krepitvi Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe.

“Srečanje obrambnih ministrov bo potekalo v času, ko Ukrajina izvaja veliko protiofenzivo. Je sicer še na začetku, tako da ne vemo, ali bo prinesla preobrat v vojni. Vendar pa Ukrajinci napredujejo in osvobajajo vedno več ozemlja,” je Stoltenberg povedal na današnji novinarski konferenci.

Napredek po njegovih besedah priča o pogumu in zavezanosti ukrajinskih sil, pa tudi o tem, da zahodna pomoč Kijevu prinaša razliko na bojišču.

Povedal je, da jih bo z napredkom v protiofenzivi na četrtkovem srečanju komisije Nato-Ukrajina seznanil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki se bo pred tem udeležil tudi srečanja kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA.

Med drugim bodo ministri, ki se bodo sestali v okviru priprav na julijski vrh voditeljev držav članic Nata v Litvi, razpravljali o trenutnih potrebah ukrajinske vojske, pa tudi o večletnem programu podpore Ukrajini. Ta paket bo namenjen prehodu ukrajinskih sil s sovjetske vojaške opreme na opremo v skladu z Natovimi standardi.

To je pomembno tudi v luči ukrajinskega približevanja Natu. Ob tem je generalni sekretar pojasnil, da se članice še pogajajo, kakšno sporočilo glede ukrajinskega članstva bodo podale v Vilniusu. Je pa ponovil, da se zaveznice strinjajo glede veliko stvari, tudi o tem, da so Natova vrata odprta.

Na vrhu je med drugim predvidena okrepitev političnega sodelovanja. Komisijo Nato-Ukrajina naj bi nadgradili v Svet Nato-Ukrajina, kar pomeni, da so članice zavezništva in partnerska država enakopravne in da skupaj sprejemajo odločitve.

Z vojno v Ukrajini je povezana tudi krepitev proizvodnih zmogljivosti zahodne vojaške industrije, saj morajo zahodne države znova zapolniti svoja vojaška skladišča, ki se zaradi pomoči Kijevu praznijo. Temu bo namenjeno neformalno srečanje obrambnih ministrov s predstavniki obrambnih podjetij iz držav članic Nata, ki bo potekalo v četrtek ob robu zasedanja.

Nato je sicer že v odziv na rusko priključitev Krima pred približno desetimi leti začel največjo prilagoditev kolektivne obrambe v generaciji, je povedal Stoltenberg.

Na tem temelji nadaljnja krepitev Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe, o čemer bodo ministri, med njimi minister za obrambo Marjan Šarec, razpravljali v petek. Obravnavali bodo nove regionalne načrte za obrambo zavezništva, ki jih bodo julija potrjevali predsedniki vlad in držav.

V skladu s tremi načrti bo več kot 300.000 vojakov v visoki pripravljenosti, v Natu pa bodo spremenili tudi ureditev poveljevanja. Stoltenberg ob tem pričakuje, da bodo ministri potrdili vzpostavitev novega Natovega pomorskega centra s poveljstvom v Združenem kraljestvu, ki bo namenjen zagotavljanju varnosti kritične pomorske infrastrukture.

Ruske rakete ubile tri civiliste

Ukrajinska mesta so bila ponoči znova na udaru raketnih napadov. V obmorskem mestu Odesa so bili v zračnem napadu ubiti trije ljudje, še 13 pa jih je ranjenih, podatke lokalnih oblasti povzema BBC. Ruske rakete so po navedbah oblasti zadele civilno infrastrukturo, v trgovinskem skladišču pa je po napadu izbruhnil požar. Reševalci pod ruševinami še vedno iščejo ujete ljudi.

Tiskovni predstavnik vojaške administracije v Odesi Sergij Bratčuk je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil, da je Rusija štiri manevrirne rakete kalibr izstrelila z ladje v Črnem morju. Dve je uničila ukrajinska protiletalska obramba. Ena raketa je zadela skladišče maloprodajne verige in ubila tri zaposlene, sedem pa poškodovala. Šest ljudi je bilo ranjenih v drugem delu Odese, kjer je raketa zadela poslovni center, trgovine in stanovanjski kompleks.

Ruska vojska je poleg tega po navedbah ukrajinskih oblasti že ponoči z Azovskega morja nad jugovzhod Ukrajine izstrelila deset dronov šahed iranske izdelave. O raketiranju pa poročajo tudi iz vzhodne regije Doneck, kjer so umrli trije civilisti. Po besedah guvernerja Pavla Kirilenka sta bili dve osebi ubiti v Kramatorsku, še ena pa v Kostiantinivki. Skupno so ruske sile tokrat nad Ukrajino izstrelile 10 raket in prav toliko dronov, poroča BBC.

Zračni napad na Kramatorsk
Press service of the Donetsk Regional Military-Civil Administration/REUTERS

Ruski zračni napadi so Ukrajino zajeli tudi v torek, ko je v napadu na Krivi Rog v osrednjem delu države umrlo najmanj 11 ljudi, več kot 25 je bilo ranjenih. Izstrelke nad prestolnico je prestregla ukrajinska zračna obramba, napad na Harkov pa je povzročil materialno škodo.

Ruska administracija v okupirani Novi Kahovki je ukrajinske sile obtožila obstreljevanja stanovanjskih sosesk v omenjenem mestu in bližnjih vaseh. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi bila v ukrajinskem obstreljevanju poškodovana ena oseba.

V Ukrajino je v torek prispel vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi. Po poročanju Guardiana bo znova obiskal jedrsko elektrarno v Zaporožju in pregledal delovanje hladilnega sistema. Ta se namreč napaja iz akumulacijskega jezera na Dnepru, ki pa se je po uničenju jeza v Novi Kahovki močno izpraznilo.

Evropska unija je po poškodbi jezu hidroelektrarne Kahovka in pozivu ukrajinskih oblasti k pomoči mobilizirala svoje strateške rezerve prek mehanizma rescEU in Kijevu poslala tri mobilne čistilne postaje, ki bodo prizadetemu prebivalstvu pomagale pri oskrbi s pitno vodo. Prek mehanizma EU so pomoč Ukrajini ponudile Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Španija in Švedska. Med drugim so ponudile cisterne za vodo, vodne črpalke, čolne, reševalno opremo, generatorje in drugo pomoč. Unija je medtem na območje v okolici porušenega jezu Kahovka na jugu Ukrajine poslala tudi tri mobilne čistilne postaje, ki bodo prizadetemu prebivalstvu pomagale pri oskrbi s pitno vodo, je danes sporočila Evropska komisija.

Napredovanje ukrajinskih sil v protiofenzivi kaže, da zahodna pomoč Kijevu pri spopadanju z rusko agresijo prinaša razliko na bojišču, je pred četrtkovim zasedanjem obrambnih ministrov zveze Nato povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ministri bodo govorili tudi o krepitvi Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje