Rusi vse bližje zavzetju Severodonecka. Prav tako nadzirajo petino Ukrajine

Svet 02. Jun 202209:44 > 19:06 7 komentarjev
Ukrajina
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države. Po navedbah ukrajinske strani je Rusija prav tako že skoraj prevzela nadzor nad Severodoneckom. Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je medtem prekinila molk in obsodila rusko agresijo v Ukrajini.

Ruske sile so po več dneh slovitih spopadov vse bližje zavzetju Severodonecka. Kot je danes sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj, so zasedle že 80 odstotkov mesta. Sporočil je še, da se boji na ulicah nadaljujejo in obljubil, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z zavzetjem mesta bi ruske sile še dodatno okrepile svoj prijem nad območje Donbasa, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk. “Najtežje razmere so v regiji Lugansk, kjer skuša sovražnik premakniti naše enote s položajev,” je sporočil prvi mož ukrajinske vojske, načelnik generalštaba Valerij Zalužni.

Zalužni je v telefonskem pogovoru poveljniku francoskih oboroženih sil, generalu Thierryju Burkhardu poudaril, da ima sovražnik odločilno prednost v artileriji. Dodal je, da želi, da bi bile njegove enote opremljene z orožjem, kakršno uporablja vojaška zveza Nato. “To bo rešilo življenja naših ljudi,” je še dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes opozoril, da ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države, vključno z že priključenim Krimskim polotokom in ozemljem na vzhodu, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov, poroča AFP. Po njegovih besedah so leta 2014 proruski separatisti nadzorovali 43.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, po skoraj sto dnevih vojne pa naj bi se ta številka povzpela na približno 125.000 kvadratnih kilometrov, kar pa predstavlja ozemlje večje od Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj.

Hkrati je dejal, da je skoraj 300.000 kvadratnih kilometrov ozemlja “onesnaženih” z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Analitiki: Nove rakete ne bodo nenadoma spremenile razmer

Ukrajinske sile so ta teden dobile spodbudo, ko je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da so na poti naprednejši raketni sistemi, vključno z raketnim sistemom himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket in ima doseg približno 70 kilometrov. Poleg tega bodo ZDA v Ukrajino poslale še več raketnih sistemov za uničevanje tankov javelin, oklepna vozila, helikopterje in rezervne dele.

Vendar analitiki opozarjajo, da nove rakete verjetno ne bodo nenadoma spremenile razmer, saj ukrajinska vojska potrebuje čas, da se nauči, kako jih učinkovito uporabljati, še piše AFP.

Severodoneck
PROFIMEDIA

Merkel prekinila molk in obsodila rusko agresijo v Ukrajini

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo v svojem prvem javnem govoru po šestih mesecih ruski napad na Ukrajino označila za očitno kršitev mednarodnega prava in globoko prelomnico v zgodovini Evrope po drugi svetovni vojni. Dejala je, da bodo posledice vojne daljnosežne, zlasti za Ukrajince, pa tudi za celino.

Ker Merkel ne opravlja več svoje funkcije, je dejala, da ne želi vplivati na dogodke iz ozadja. Hkrati pa je dejala, da podpira prizadevanja sedanje nemške vlade, Evropske unije, Združenih držav Amerike, Nata, skupine G7 in Združenih narodov, “da bi zagotovili ustavitev te barbarske agresivne vojne Rusije”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Solidarna sem z Ukrajino, ki jo je Rusija napadla, ter podpiram njeno pravico do samoobrambe,” je dodala. Spregovorila je še o kršitvah pravic civilistov in izpostavila dogodke v kraju Buča. Mir in svoboda nikoli nista samoumevna, je še poudarila nekdanja kanclerka.

Kaj se dogaja v Mariupolu?

V sporočilu na Telegramu je mestni svet Mariupola obsodil ruske oblasti, da zapirajo in celo ubijajo tiste ukrajinske prostovoljce in uradnike, ki nočejo sodelovati s proruskimi oblastmi. “Lažno sodišče samooklicane Ljudske republike Doneck je na 10 let zapora obsodilo vodjo ene od obalnih vasi, medtem ko je bil vsaj en javni uslužbenec usmrčen s streljanjem,” je dejal župan mesta Mariupol Vadim Bojčenko. Prav tako naj bi v zaporu v Olenivki bilo zaprtih tudi več deset prostovoljcev, ki so marca in aprila pomagali pri evakuaciji prebivalcev in poskušali v blokirano mesto dostaviti hrano in vodo, opozarja mestni svet.

Azovstal
Alexander Ermochenko/REUTERS

Svetovalec župana Petro Andruščenko je medtem na Telegramu sporočil, da si ruske okupacijske enote prizadevajo pospešiti razdeljevanje ruskih potnih listov v mestu. Navedel je še, da je ministrstvo za migracije samooklicane Ljudske republike Doneck pozvalo organe, ki jih je v mestu namestila Moskva, naj poiščejo prostore, kjer bodo lahko prebivalci predložili dokumente, potrebne za pridobitev ruskih potnih listov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje