Ruske vojaške ladje pred tedni vplule v Jadransko morje

Svet 21. Avg 202218:22 3 komentarji
ruski rušilec Admiral Tribuc
Ruski rušilec Admiral Tribuc (foto: Wikipedia)

Ruske vojaške ladje so pred tremi tedni vplule v Jadransko morje in ob italijanski obali priplule do Ancone, je razkril načelnik italijanskega štaba obrambnih sil Giuseppe Cavo Dragone. V pogovoru za časnik La Repubblica je zagotovil, da ni šlo za spopad in da ruskih ladij, ki so skušale blokirati ameriško letalonosilko, niso izpustili izpred oči.

Po navedbah La Repubblice so ruske ladje 22. julija blokirale pot v Jadranskem morju, da bi s tem preprečile izplutje ameriške letalonosilke Harry S. Truman. To naj bi pripeljalo do povečevanja napetosti in vrste manevrov ladij zveze Nato in Rusije na tem območju.

Dragone je priznal, da je italijanska mornarica spremljala ruske ladje, ki so vdrle v Jadransko morje. Zatrdil je, da ni šlo za spopad med ZDA in Rusijo ali Natom in Rusijo, obenem italijanska mornarica ruskih ladij ni izpustila izpred oči. Prav tako je dejal, da ni šlo za blokado pomorske poti, saj je promet mirno potekal naprej.

Po njegovi oceni je šlo pri ruskih premikih za dokaj rutinsko dejavnost, v ospredju katere je bil položaj Natovih sil v zvezi z ukrajinsko vojno. V Jadransko morje so vpluli ruski rušilec Admiral Tribuc, vohunska ladja Vasilij Tatiščev ter križarka Varjag. Italija se je odzvala s fregatami Bergamini, Marceglia in Libeccio ter podmornico Longobardo. Iz zraka so dogajanje spremljala letala P72.

Dragone je ob tem opozoril, da se bo vojaška navzočnost Moskve v Sredozemlju v prihodnjih letih še povečala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje