Ruski parlament potrdil odstop Rusije od pogodbe o odprtem nebu

Svet 02. Jun 202113:32 > 13:43 0 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin
Sergey Ilyin/Kremlin via REUTERS

Da bo Rusija dokončno odstopila od pogodbe o odprtem nebu, mora zakonodajo o odstopu podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin.

Odstop Rusije od pogodbe o odprtem nebu je danes potrdil še zgornji dom ruskega parlamenta. Spodnji dom je odstop potrdil sredi maja, preden pa stopi v veljavo, ga mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin. To velja le še za formalnost, saj je predsednik zahteval odstop od pogodbe, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija se je za odstop od pogodbe odločila, potem so to pred približno enim letom pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa storile ZDA. Ameriška vlada predsednika Joeja Bidna je konec maja Moskvi sporočila, da se ne namerava vrniti k pogodbi.

Trenutno v pogodbi poleg Rusije sodeluje še 32 držav, večinoma članice zveze Nato, od leta 2004 tudi Slovenija. Njen namen je krepitev varnosti in zaupanja v evroatlantskem prostoru. Pogodba določa režim zračnega opazovanja in snemanja, uporabo in razširjanje pridobljenih informacij. Vsaka pogodbenica ima pravico izvajati opazovalne lete nad ozemljem drugih držav pogodbenic in dolžnost sprejemati opazovalne lete nad svojim ozemljem s strani drugih držav v skladu z določenimi kvotami.

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes prav tako skoraj soglasno potrdil predlog zakona, za katerega pričakujejo, da ga bodo uporabili za prepoved sodelovanja na volitvah zaveznikom zaprtega kritika Kremlja Alekseja Navalnega. Zakonodajo je podprlo 146 senatorjev, ob glasu proti in vzdržanem glasu, piše tiskovna agencija AFP. Predlog zakona mora podpisati še ruski predsednik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!