Ruski predsednik: Moskva ni odgovorna za pomanjkanje žita v svetu

Svet 03. Jun 202221:35 3 komentarji
Vladimir Putin
REUTERS

Medtem ko v prvi vrsti zahodne države Moskvo obtožujejo, da je zaradi blokade ukrajinskih pristanišč odgovorna za pomanjkanje žita po svetu, ruski predsednik Vladimir Putin krivdo Rusije za pomanjkanje žita zavrača. V afriškem Čadu so zaradi pomanjkanja zalog žita razglasili izredne razmere.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjem srečanju s predsednikom Afriške unije Mackyjem Sallom zavrnil odgovornost Moskve za pomanjkanje žita na svetovnem trgu. Kriza naj bi se po njegovih besedah začela že pred vojno.

Rusija ni tista, ki preprečuje izvoz pšenice iz Ukrajine, je v televizijskem intervjuju dejal ruski predsednik. Pri tem je dodal, da bi Ukrajina morala odstraniti mine iz svojih pristanišč na črnomorski obali, česar pa ruska vojska ne bi izkoristila za napade, je še obljubil. Prav tako je dejal, da bi Rusija lahko omogočila varen prehod ukrajinskih ladij skozi Črno morje in dovolila uporabo pristanišč v mestih Mariupol in Berjansk, ki jih trenutno nadzira, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa je predsednik Afriške unije po srečanju na Twitterju zapisal, da je Putin pripravljen pomagati pri zagotavljanju dobav ukrajinskega žita. Srečanje Putina in Salla v Sočiju je potekalo na dan, ko je afriška država Čad zaradi pomanjkanja zalog žita razglasila izredne razmere.

Združeni narodi so že opozorili, da se zlasti afriške države, ki več kot polovico svoje porabe pšenice uvozijo iz Ukrajine in Rusije, soočajo s krizo “brez primere”. Cene hrane naj bi v Afriki presegle cene po arabski pomladi leta 2011 in prehranskih nemirih leta 2008.

Ukrajina je bila pred invazijo namreč vodilna izvoznica koruze in pšenice ter je sama ustvarila 50 odstotkov svetovne trgovine s sončničnimi semeni in oljem. Trenutno pa so njena pristanišča še vedno blokirana, izvoz žita pa omejen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje