Putin in Erdogan dosegla napredek glede izvoza ukrajinskega žita

Svet 19. Jul 202209:22 > 22:07 1 komentar
Putin in Erdogan
PROFIMEDIA

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes na obisku v Teheranu, kjer se je sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. V pogovorih sta dosegla napredek glede izvoza ukrajinskega žita.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Teheranu sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Razpravljala sta o Siriji, vojni v Ukrajini in izvozu ukrajinskega žita. Pri tem se je Putin zahvalil turškemu predsedniku za posredovanje v pogovorih o izvozu žita in dejal, da je bil dosežen določen napredek.

“Rad bi se vam zahvalil za vsa vaša prizadevanja. Z vašim posredovanjem smo v pogovorih o izvozu žita napredovali. Vseh vprašanj še nismo rešili, vendar je dobro že to, da je prišlo do premikov,” je Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Erdoganu.

Erdogan je medtem izrazil upanje, da bodo pogovori o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč uspešni in pohvalil konstruktivno odnos Rusije do tega vprašanja, poroča ruska tiskovna agencija Tass. “Med zadnjimi pogajanji v Istanbulu je bilo stališče ruske strani zelo pozitivno in konstruktivno. O rezultatu, ki ga bomo dobili po današnjih pogajanjih, pa bodo nedvomno razpravljali po vsem svetu,” je še dodal.

Predsednika sta razpravljala tudi o konfliktu v Siriji in na Kavkazu, pri čemer je Putin dejal, da se razvijajo obetavni dvostranski projekti. Turčija in Rusija sta sicer na nasprotnih straneh v Siriji in Libiji, tekmujeta za vpliv na južnem Kavkazu, turška bojna brezpilotna letala pa podpirajo ukrajinsko vojsko.

Erdogan je ruskemu in iranskemu kolegu sporočil tudi, da pričakuje njuno polno podporo v boju Ankare proti “teroristom” v Siriji. Vsi trije pa so se zavezali k ohranitvi neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Sirije. Putin je opozoril, da želi Zahod Sirijo razkosati.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je Putin po srečanju pozval k večji enotnosti pri odnosu do Sirije, Zahod pa obtožil vmešavanja in želje po razkosanju te države. Temu se morajo Rusija, Turčija in Iran zoperstaviti, je dejal, ključno vlogo pri prihodnosti Sirije pa je pripisal Iranu.

Iranski predsednik Raisi je po pogovorih pozval k diplomatski rešitvi vojne v Siriji, vsi trije voditelji pa so se po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dogovorili, za novo srečanje, ki ga bo gostila Rusija. Putin je opozoril, da so razmere “posebej zaskrbljujoče” na območjih, ki niso pod nadzorom sirskih oblasti, saj je tam večja nevarnost za razmah ekstremizma in separatizma.

Erdogan pa je napovedal, da se bo “boj proti terorističnim organizacijam se bo nadaljeval, ne glede na to, kje in kdo jih podpira”. Turčija že več tednov grozi z novo vojaško ofenzivo na severu Sirije, pri čemer se sklicuje na “teroristične” grožnje. Erdogan želi na severu Sirije ustvariti “varno območje” in pregnati kurdske borce 30 kilometrov od turške meje.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes Erdogana opozoril, da bi bila ponovna ofenziva Ankare na severu Sirije škodljiva za širšo regijo.

Rusija, Turčija in Iran so se v zadnjih letih večkrat sestali, da bi razpravljali o Siriji v okviru mirovnega procesa iz Astane, ki naj bi končal več kot 11 let trajajoči konflikt v tej arabski državi. Vse tri države so tudi aktivno vpletene v dogajanje v Siriji. Rusija in Iran podpirata režim v Damasku, Turčija pa podpira upornike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje