Satelitski posnetki razkrivajo več uničenih ruskih letal v oporišču na Krimu

Svet 11. Avg 202212:01 > 12:09 2 komentarja
Krim
REUTERS

Satelitski posnetki letališča Saki na zahodu ukrajinskega polotoka Krim razkrivajo, da je bilo v torkovih eksplozijah poškodovanih vsaj osem ruskih letal. Rusko obrambno ministrstvo sicer vztraja, da Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ni bil tarča napada, pač pa da je prišlo do eksplozij streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil.

Rusko obrambno ministrstvo je doslej zanikalo, da so bila v eksplozijah poškodovana letala, kar pa sodeč po satelitskih posnetkih ameriškega podjetja Planet Labs ne drži. Posnetka pred in po napadu namreč razkrivata prisotnost več kraterjev, kar nakazuje, da je bilo letališče tarča napada, poroča britanska mreža BBC.

Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napad, ki bi lahko pomenil novo zaostritev vojne v Ukrajini. “Mislim, da so ruski vojaški tipi v tem letalskem oporišču prekršili zelo preprosto znano pravilo: ne kaditi na nevarnih krajih,” je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

satelitska slika krim
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek, nekaj ur po eksplozijah na Krimu dejal, da se je “ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi začela s Krimom in se mora končati s Krimom – z njegovo osvoboditvijo”.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki trenutno opravlja funkcijo namestnika predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost, pa je minuli mesec Kijev svaril pred napadi na Krim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje