Prelomne deželne volitve v Nemčiji: kaže na tesno zmago SPD pred AfD

Svet 22. Sep 202408:03 > 22:47 7 komentarjev
Kandidat SPD za premierja Brandenburga Dietmar Woidke
Kandidat SPD za premierja Brandenburga Dietmar Woidke (Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Deželne volitve v nemški deželi Brandenburg so tesno dobili socialdemokrati (SPD). Po skoraj vseh preštetih glasovih so za odstotek in pol premagali skrajno desno Alternativo za Nemčijo. Tokratne volitve so zaradi slabih rezultatov socialdemokratov na zadnjih deželnih volitvah v Turingiji in na Saškem požele veliko pozornosti. V primeru poraza so namreč analitiki predsedniku SPD in premierju Olafu Scholzu že napovedovali črne scenarije.

V nemški zvezni deželi Brandenburg se je v nedeljo ob 18. uri končalo glasovanje na deželnih volitvah, ki so jih mnogi opisovali kot velik preizkus za kanclerja Olafa Scholza in njegovo Socialdemokratsko stranko (SPD).

Čeprav deželna volilna komisija čisto vseh glasov še ni preštela je jasno, da je tesna zmagovalka SPD. Zbrala je okoli 30,9 odstotka glasov in tako za dober odstotek in pol prehitela skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD) z 29,3 odstotka glasov. Na tretje mesto se je uvrstilo novoustanovljeno Zavezništvo Sahre Wagenknecht s 13,5 odstotka glasov, za njimi pa Krščansko demokratska unija (CDU) z 12,1 odstotka.

V primerjavi z zadnjimi deželnimi volitvami leta 2019 sta tako SPD kot AfD izboljšali svoj rezultat, medtem ko je bil nastop CDU tokrat nekoliko slabši. Največji poraz sta doživeli stranki Zeleni in Levica, ki sta zbrali manj kot pet odstotkov glasov in tako izpadli iz deželnega parlamenta. Manj kot odstotek glasov so zbrali liberalci, ki so na zvezni ravni v koaliciji s SPD in Zelenimi, a v Brandenburgu tradicionalno niso priljubljeni. Volilna udeležba je bila okoli 73-odstotna.

V tej nemški deželi od leta 2019 vlada koalicija SPD, CDU in Zelenih, oblika prihodnje ekipe pa še ni znana. Možnosti, da bi deželno vlado sestavila AfD, skorajda ni, saj s stranko ne želi sodelovati nihče. Urad za zaščito ustave v Brandenburgu jo sicer uvršča v kategorijo domnevnih desničarskih skrajnežev, poroča STA.

Deželne volitve v deželi Brandenburg Deželne volitve v deželi Brandenburg
Foto: PROFIMEDIA
Deželne volitve v deželi Brandenburg Deželne volitve v deželi Brandenburg
Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Deželne volitve v deželi Brandenburg Deželne volitve v deželi Brandenburg
Foto: REUTERS/Liesa Johannssen/Pool
Deželne volitve v deželi Brandenburg Deželne volitve v deželi Brandenburg
Protest pred štabom AfD (Foto: REUTERS/Nadja Wohlleben)
Deželne volitve v deželi Brandenburg Deželne volitve v deželi Brandenburg
Kandidat SPD Dietmar Woidke in kandidat AfD Hans-Christoph Berndt (Foto: PROFIMEDIA)

Dosedanji predsednik deželne vlade v Brandenburgu in kandidat socialdemokratov Dietmar Woidke je kmalu po zaprtju volišč in objavi vzporednih volitev dejal, da je bil cilj stranke od vsega začetka preprečiti, da bi bila dežela označena z “velikim rjavim žigom”. S tem je imel v mislih strankarsko barvo nacionalsocialistične stranke Adolfa Hitlerja, s katero tudi danes mnogi v Nemčiji označujejo skrajno desnico. “V vsakem primeru pa je nekaj jasno. Uspel nam je povratek, kakršnega v zgodovini te dežele še ni bilo,” je po poročanju Deutche Welle dejal Woidke.

Rezultate je za ZDF komentiral tudi eden od voditeljev Alternative za Nemčijo Tino Churpalla. Kot je dejal, so si za cilj postavili zmago, a da je taktično glasovanje pomagalo SPD. “Kljub temu smo pridobili pomembno podporo, predvsem med mladimi volivci,” je dodal. Pred volilnim štabom AfD v Potsdamu se je sicer zbralo več sto protestnikov.

Rezultati dokaz močne polarizacije

Glavna politična dopisnica pri Deutche Welle Nina Haase je rezultate v Brandenburgu označila za dokaz močno razdeljene in polarizirane družbe. “To se kaže tudi v temah, ki so bile po mnenju volilcev ključne. Ni šlo za pokrajinske teme ampak za migracije in drugačne poglede na geopolitične teme, kot je dobava orožja Ukrajini,” je zapisala Haase. Meni, da se bo polarizacija pokazala tudi na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, ko bo nemška demokracija pred pravim stresnim testom.

Kako razdeljena je dežela je jasno razvidno tudi s spodnjega volilnega zemljevida. Z modro so označeni okraji, kjer je slavila AfD, z rdečo pa okraji, kjer je zmagala SPD.

Deželne volitve v deželi Brandenburg
Vir: Landeswahlleiter Brandenburg

Volilni uspeh izjemno pomemben za Scholza in njegov položaj v stranki

Po predvolilnih napovedih, ki so kazale na tesno zmago AfD, in slabih rezultatih na minulih deželnih in evropskih volitvah je bil Scholz kot vodja SPD pod velikim pritiskom. Na nedavnih deželnih volitvah v Turingiji je slavila AfD, na Saškem pa je skrajno desno stranko za las prehitela CDU. Socialisti so v obeh deželah zabeležili izjemno nizko podporo, nemški politolog Eckart Stratenschulte pa je takrat za N1 ocenil, da je SPD doživela strahovit poraz.

Analitiki so tako v primeru poraza SPD v Brandenburgu, kjer socialdemokrati prevladujejo vse od padca Berlinskega zida, že videli možnost umika Scholza s čela stranke. “Če izgubijo, bo to zelo slabo za Scholza, podžgalo bo debate o njegovi prihodnosti, tudi znotraj njegove lastne stranke se lahko pojavijo dvomi in ugibanja, ali je še primeren,” je v začetku meseca za N1 napovedal Stratenschulte.

V javnosti se je že do sedaj postavljalo vprašanje, ali bo kancler stranko vodil na parlamentarnih volitvah septembra prihodnje leto. Sam je julija napovedal, da se bo potegoval za nov mandat. V anketah SPD trenutno na nacionalni ravni zaostaja za konservativnim zavezništvom CDU/CSU, katerega kanclerski kandidat bo vodja CDU Friedrich Merz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje