Še en udarec za von der Leyen: odstop komisarja in hude obtožbe

Svet 16. Sep 202409:41 > 15:16 22 komentarjev
Thierry Breton
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki ga je Francija predlagala za komisarja tudi v prihodnji Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen, je sporočil, da odstopa. Kot je zapisal v odstopnem pismu, je von der Leyen pred dnevi pozvala Pariz, naj njegovo kandidaturo umakne. Ob tem je von der Leyen obtožil vprašljivega vodenja Evropske komisije. V Bruslju ne komentirajo Bretonovih očitkov na račun von der Leyen.

Thierry Breton je odstopil s položaja evropskega komisarja, s čimer je zadal nov udarec prizadevanjem Ursule von der Leyen za oblikovanje nove komisarske ekipe, poroča Euronews.

Breton je v pismu, objavljenem v ponedeljek zjutraj, sporočil, da je pred nekaj dnevi izvedel za domnevno lobiranje von der Leyen, naj Pariz umakne njegovo ponovno kandidaturo za evropskega komisarja.

“Pred nekaj dnevi, v zadnjem delu pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija, ste od Francije zahtevali, naj umakne moje ime – iz osebnih razlogov, o katerih niste v nobenem primeru govorili neposredno z mano – in v zameno ponudili domnevno vplivnejši portfelj za Francijo v prihodnjem kolegiju,” piše Breton.  “Zdaj vam bo predlagan drug kandidat.”

Breton je dodal, da mu je bilo “v čast”, da je v zadnjih petih letih kot komisar za notranji trg deloval “nad nacionalnimi in strankarskimi interesi”. A zaradi teh dogodkov je sklenil, da ne more več opravljati svojih dolžnosti v kolegiju komisarjev, zato s položaja nemudoma odstopa. Ob tem je ocenil, da je postopanje von der Leyen še en dokaz vprašljivega vodenja Komisije.

Ursula von der Leyen
Foto: Yves Herman/REUTERS

Za Francoza se je pričakovalo, da bo v prihodnji Komisiji dobil pomemben resor, govorilo se je, da bo zasedel mesto izvršnega podpredsednika.

V Bruslju ne komentirajo Bretonovih očitkov na račun von der Leyen

V Bruslju ne komentirajo očitkov na račun predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki jih je v odstopni izjavi podal evropski komisar Thierry Breton. Kljub menjavi komisarskega kandidata iz Francije in še nedokončanemu postopku imenovanja nove kandidatke iz Slovenije namerava predsednica svojo komisarsko ekipo predstaviti v torek.

Kot je danes v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta, je predsednica von der Leyen seznanjena z odstopom evropskega komisarja za notranji trg Bretona in ga je tudi sprejela.

Vsebine odstopne izjave, ki jo je Breton danes poslal predsednici komisije in jo tudi objavil na družbenem omrežju X, medtem Podesta ni želela komentirati. “Predsednica je povsem osredotočena na prihodnost, da bi bil nov kolegij komisarjev čim prej operativen,” je povedala.

Na vprašanje, zakaj von der Leyen Pariza ni pozvala, naj predlaga moškega in žensko, je Podesta odgovorila, da je imenovanje komisarskih kandidatov v pristojnosti držav članic. Spomnila je tudi na besede von der Leyen, da je ključen kriterij pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, pomembna pa da je tudi politična, geografska in spolna uravnoteženost.

V večernih urah se je oglasila tudi predsednica Komisije, ki je potrdila, da je sprejela Bretonovo odstopno izjavo, ob tem pa se mu je zahvalila tudi za dosedanje delo. Sporočila je tudi, da bo do konca mandata Bretonov resor prevzela Margrethe Vestager, sicer podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco.

Zapleti v Sloveniji, nato pa še odhod Bretona

Bretonov odhod je pretresel Bruselj. Von der Leyen si še vedno prizadeva oblikovati nov kolegij komisarjev, pri čemer ji največ težav povzroča prav spolna uravnoteženost oziroma pomanjkanje te. Predstavitev nove ekipe je prvotno zamaknila predvsem Slovenija, ki je, spomnimo, kandidata Tomaža Vesela zamenjala s kandidatko Marto Kos.

O Kos mora zdaj nezavezujoče mnenje podati še odbor državnega zbora za zadeve EU, vendar predsednik odbora Franc Breznik (SDS) sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v državnem zboru že prejeli, in domnevno pismo predsednice Komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela. Tega pisma po Breznikovih besedah še niso prejeli, tako da tudi seje odbora še ni sklical. Vlada je v petek v državni zbor poslala dopis, v katerem je znova poudarila, da je posredovala vso relevantno dokumentacijo za odločanje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko. Ob tem so pristojni odbor državnega zbora znova zaprosili za čimprejšnjo obravnavo predloga.

Euronews medtem piše, da se zapleti v Sloveniji ne morejo primerjati z Bretonovim odhodom. Kot piše portal, si je Francoz v Bruslju pridobil velik ugled, saj je igral ključno vlogo pri proizvodnji cepiv proti covidu-19, industrijskem zagonu za zagotavljanje večje vojaške podpore Ukrajini in predvsem pri regulativnih ukrepih za zajezitev presežkov velikih tehnologij in umetne inteligence.

Je pa kljub temu bil tudi kontroverzen komisar. Marca je javno kritiziral desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP), ker von der Leyen ni podprla s polno močjo. “Pravo vprašanje je: ali je mogoče vodenje Evrope (ponovno) zaupati EPP za nadaljnjih pet ali 25 let zapored? Zdi se, da sama EPP ne verjame v svojo kandidatko,” je takrat zapisal.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje