Še ena živalska vrsta, ki jo je človeštvo potisnilo na rob izumrtja

Svet 27. Jun 202415:41 0 komentarjev
bornejski mali slon
Foto: PROFIMEDIA

Na neslavnem rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst je pristal tudi bornejski mali slon. Gre še za eno vrsto, ki jo je človeštvo s svojim načinom življenja potisnilo na rob izumrtja.

Zaradi sečnje gozdov na otoku Borneo je tamkajšnja podvrsta azijskega slona, znana kot bornejski mali slon, pristala na rdečem seznamu ogroženih vrst Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN), je danes sporočila organizacija s sedežem v švicarskem Glandu.

“Populacija se je v zadnjih 75 letih zmanjšala, prvotno zaradi obsežne sečnje gozdov na Borneu, ki je uničila večino življenjskega prostora bornejskih slonov,” je v posodobljeni različici rdečega seznama ogroženih vrst zapisala IUCN in izpostavila uničevanje življenjskega prostora slonov zaradi pridelovanja palmovega olja, rudarjenja in gradnje infrastrukture.

Po navedbah organizacije na zmanjševanje populacije vpliva tudi naraščanje prebivalstva. Sloni namreč v iskanju hrane vse pogosteje vstopajo na naseljena območja, kjer lahko povzročijo škodo na pridelkih, ljudje pa se na to odzovejo s povračilnim ubijanjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bornejski sloni – pa tudi azijski sloni nasploh – so manjši od slavnejših afriških slonov, obenem pa imajo sorazmerno večja ušesa, daljši rep in bolj ravne okle kot njihovi azijski bratje. Genetski dokazi kažejo, da so se od teh ločili pred približno 300.000 leti. Veljajo za krotke in pasivne živali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!